Pomerants: näljastreik päästjatele lisaraha ei too

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Marko Pomerants
Siseminister Marko Pomerants Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Siseminister Marko Pomerants oli kriitiline päästjate ametiühingu liikme poolt välja kuulutatud näljastreigi suhtes ning tema hinnangul ei vii selline radikaalsus sammugi lähemale sellele, et leida päästjatele lisaraha.

Türi päästekomando ametiühingu usaldusisik Andreas Reinberg alustab täna keskpäeval näljastreiki, et poliitikud leiaksid järgmise aasta eelarves päästeametile 22,8 miljonit krooni lisaraha 90 päästja koondamise vältimiseks.

«See samm (näljastreik) viib lahendusest kaugemale, ei too lahendust mingil moel lähemale,» ütles Pomerants. «Hindan pärast sellise aktsiooni algust tõenäosust probleeme lahendada väiksemaks kui ilma selleta.»

Medõdede ja põllumeeste viimastele väljaastumistele viidates märkis siseminister, et radikaalsus ei too lahendusi lähemale ühelgi moel. «See raha ei teki tänavatel vaid rahuliku arutelu käigus, kui see üldse tekib,» lisas ta.

Pomerantsi sõnul selgub hiljemalt esmaspäeval toimuval riigikogu rahanduskomisjoni istungil, kas päästjate koondamiste vältimiseks õnnestub lisaraha leida. Kolmapäeval on 2010. aasta riigieelarve kolmas ehk viimane lugemine ja lõpphääletus riigikogus ning ainus võimalus eelarve eelnõule veel muudatusettepanekuid teha, on just läbi rahanduskomisjoni.

Ministri sõnul on tal keeruline omast valdkonnast lisaraha päästjatele leida, sest näiteks investeeringuteks on päästeametil järgmiseks aastaks eelarve eelnõus vaid 1,7 miljonit krooni ning lisaraha saaks leida vaid teiste siseministeeriumi valdkonna töötajate arvelt, kellede palgakulusid on aga samuti eelarvega võrdselt päästjatele juba kärbitud.

«Investeeringud on niikuinii ära nullitud, ega mänguruumi pole,» tõdes Pomerants. Ta pöördus eile raha leidmise palvega ka rahanduskomisjoni esimehe Taavi Rõivase poole ning otsib jätkuvalt võimalusi lisaraha leidmiseks teiste ministrite kui ka riigikogulastega läbirääkimisi pidades.

Pomerants tõdes samas, et ka teised ministrid on oma valdkonnas valusaid kärpeid pidanud tegema.

Taavi Rõivas ütles Postimees.ee`le, et siseministri kirjas oli küll palve päästjatele raha leida, kuid seal polnud ära toodud seda, mille arvelt see raha võetakse. Tema hinnangul poleks õige, kui komisjon hakkaks ise, ilma eelnevate kokkulepeteta, mõnest teisest valdkonnast päästjate jaoks raha ära võtma.

Rõivase sõnul soovitas ta Pomerantsil leida raha oma valdkonna eelarvest või sõlmida lisaraha saamiseks päästjatele kokkulepe mõne teise valitsuse liikmega, et lisaraha tuleks teisest valdkonnast.

Samas rõhutas ta, et rahanduskomisjon otsib koostöös siseministriga ka ise päästjate probleemile lahendust ning üritab leida ja välja pakkuda võimalikke katteallikaid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles