Tunnustatakse selle aasta tublimaid vabatahtlikke

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Labidad.
Labidad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna kuulutatakse välja 2009. aasta vabatahtlikud, kelle hulgast seekord on esile tõstetud vabatahtlike lahenduste loojad.

Sel aastal tunnustakse ennekõike vabatahtlikke lahenduste loojaid, kes on andnud oma panuse uute võimaluste leidmisse ja raskuste ületamisse. Tunnustatavate hulgas on Mare Taagepera, kes Metsaülikooli juhina on leidnud võimaluse edendada Eesti ühiskonnas avatud diskussiooniatmosfääri - selleks koonduvad ühisesse aruteluringi Eesti avaliku elu tegelased, oma ala tippspetsialistid ning aktiivsed üliõpilased, nn tulevikutegijad.

Piret Jamnes algatas ja lükkas käima koolitus- ja arenguprogrammi Heateo Sihtasutuse poolt toetatavate organisatsioonide eestvedajatele. Johanna Helin tõi ellu projekti «Kingitus lähedasele - abi kaugele», millega on ta aidanud luua viisi, kuidas meil on võimalik rääkida kaasa maailma asjades ja inimesi aidata - eetilise kingituse kaudu anname asjade ostmise asemel võimalusi abivajajatele.

Tunnustatavate hulgas on veel lastekaitse, külaliikumiste, loodushoiu, eakate ühenduste ja kodanikuühiskonna valdkondade aktiivseid vabatahtlikke, kuid ka integratsiooni, kunstihariduse ja suurperede elukvaliteedi edendajaid.

Noorim tunnustatav on 20-aastane ja vanim 80-aastane. Näiteks tunnustatakse Albert Norakut, kelle esitaja Malle Eenmaa (SA Dharma) kirjutab: «Aastaid on Albert Norak korraldanud suurperedele üritusi ning leidnud pidevalt võimalusi nende aitamiseks. 1990ndate aastate alguses oli paljudele vajalik tema organiseeritud toidu- ja riideabi, hiljem juba huvihariduse ja koolitoetuste maksmine suurperede lastele, viimasel ajal suurperede elamistingimuste parandamisele kaasaaitamine.»

Vabatahtlike tunnustamiseks esitatud ligi 50 ettepaneku seast valis aasta vabatahtlikud välja komisjon, mis koosnes vabaühenduste, avaliku sektori ja meedia esindajatest.

Täna Tallinnas Õpetajate Majas toimuval tunnustamisüritusel avaldatakse austust kokku 17 vabatahtlikule, kes saavad aasta vabatahtliku rinnamärgi ja tänukirja. Tunnustamisürituse patroon on president Toomas Hendrik Ilves. Vabatahtlikena esinevad aktusel laulja Kreet Stubender, pianist Nele-Eva Steinfeld ja näitleja Maarja Jakobson.

Vabatahtlike tunnustamisüritust korraldab Vabatahtliku Tegevuse Arenduskeskus, toetab Kodanikuühiskonna Sihkapital.

Rahvusvahelist vabatahtlike päeva tähistatakse iga aasta 5. detsembril. Eesti vabatahtlike tunnustamisürituse traditsioonile pandi alus 2005. aastal. Tunnustamise peamine eesmärk on tõsta esile ja tänada vabatahtlikke. Tunnustamisüritusega soovitakse pöörata enam tähelepanu vabatahtlikkusele kui ühiskondlikult olulisele väärtusele ning kutsuda üles inimesi rakendama oma teadmisi ja oskusi vabatahtlikus tegevuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles