Ärimees lõi ainulaadse internetikeskkonna ajaloohuvilistele

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Interaktiivsesse Eesti ajaloo veebikeskkonda Histrodamus on ajaloolaste ja tarkvarafirma abil koondatud Google Earthi, Wikipedia ja arvutimängude parimad omadused.
Interaktiivsesse Eesti ajaloo veebikeskkonda Histrodamus on ajaloolaste ja tarkvarafirma abil koondatud Google Earthi, Wikipedia ja arvutimängude parimad omadused. Foto: Repro

Bauhofi ehituskaupluste keti tegevjuht Jaanus Vihand kulutas kaks aastat ja kaks miljonit krooni, et luua maailmas ainulaadne interneti ajalookeskkond Histrodamus.



Vihandi kulutustele veel niipea lõppu ei paista, sest tema jutu järgi on praeguseks valmis vundament ja esimene korrus, aga tulevikus on tegu pilvelõhkujaga.



IT-firma Webmedia ehitatud ja ajaloolaste sisustatud Histrodamuse esimene korrus avaneb laiemale lugejaskonnale jaanuaris ja selle kasutamine on tasuta.



Vihand ütles, et Histrodamuse eesmärk ei ole vähemasti Eestis rahateenimine, küll aga loodab ta teenida kulutused tasa veebikeskkonna tarkvara müügiga teistesse riikidesse, mis sisustavad selle siis oma ajalooga. Esimesed välismaised huvilised on juba praegu ootel.



Helid ja videod


Praegu leiab Histrodamuse katseversioonikeskkonnast ligi 3000 sündmuse kirjelduse alates Eesti ala jääst vabanemisest ja lõpetades 2007. aasta aprillirahutustega.



Vihandi jutu järgi on Histrodamuses juba tuleva aasta lõpus 10 000 – 15 000 sündmust ja edaspidi nende hulk üksnes kasvab. «Histrodamuses ei saa olema ainult tekstid ja pildid, vaid sealt leiab ka lahinguplaane, videoid ja igasuguseid muid asju,» lausus ta.



Loo rääkimiseks kasutab Histrodamus maakaarti ja selle kohal olevat ajalooliste sündmuste ajatelge. Näiteks pronksöö puhul jooksevad sündmused ajateljel lausa kellaajalise täpsusega.



Samal ajal tekivad Tallinna kaardil viidad ja selgitav tekst koos fotoga kohtadesse, kus mingi sündmus aset leidis. Nii juhib Histrodamus vaataja ajateljel ja kaardil läbi terve pronksöö, kirjeldades ka sündmuse eellugu ja järellainetusi.



Kaardil olevale sündmust selgitavale lühitekstile klikkides avaneb eraldi aken, mis annab juhtunust põhjalikuma ülevaate. Keskaja puhul ei näita ajatelg loomulikult kellaaegu, vaid ikka aastaid.



Mugavam inimene võib lasta end lohistada ajateljel ja kaardil läbi terve Eesti ajaloo, millest on kiirülevaade. Tõsisem ajaloosõber saab aga põhjalikuma ülevaate näiteks Eestit tabanud meteoriitidest, ordulinnustest või Konstantin Pätsi võimuhaaramisest.



Histrodamuses leiduvad eestikeelsed lood tõlgitakse ka vene ja inglise keelde. «Seda selleks, et ka teisest rahvusest saaksid tutvuda meie ajalooga, et nad saaksid sellest paremini aru ja soovi korral vaidleks sel teemal,» rääkis Vihand.



Histrodamus toetab erinevaid nägemusi ajaloost. «Histrodamusel ei ole oma valitsevat koolkonda – kui mõni Moskva ajalooprofessor avaldab teadusliku töö, mis näeb Eesti ajalugu teisiti, paneme ka selle vaatenurga portaali üles,» selgitas Vihand.



Vaatenurki juurde

Asjatundjad saavad keskkonda täiendada ja igaüks võib arutleda sündmuste üle foorumites. Portaalis sisalduva kvaliteedi eest kannab aga hoolt ajaloolastest koosnev toimetus, mille kolleegiumi kuuluvad Tartu Ülikooli õppejõud.



Kolleegiumi liikme, Tartu Ülikooli professori Mati Lauri sõnul on Histrodamus internetipõlvkonnale suurepäraseks sissevaateks ajalukku ja seda saab kasutada õppematerjalina nii põhikoolis kui gümnaasiumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles