Ministriajarekord on Kaarel Eenpalu nimel

Alo Lõhmus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Eenpalu juhib ka sõjaeelse Eesti tipp-poliitikute pooltevahetuse «edetabelit».
Kaarel Eenpalu juhib ka sõjaeelse Eesti tipp-poliitikute pooltevahetuse «edetabelit». Foto: www.riik.ee

Milline riigimees maitses sõjaeelses Eestis kõige kauem kabinetiliikme leiba?



Tegu pole toonaste tuntuimate riigimeeste Konstantin Pätsi ega Jaan Tõnissoniga, vaid hoopis Kaarel Eenpaluga (kuni 1935. aastani Karl August Einbund), kes figureeris tihti demokraatiaaegsete valitsuste koosseisus ning andis end seejärel sise- ja peaministrina «vaikiva ajastu» režiimi teenistusse.



Pikaajalise siseministrina oli Eenpalu professionaalne, kalkuleeriv ning kaval poliitik, kes aga ei saanud hoobelda värvika isiksuse, meeldejääva temperamendi või lennukate ideedega.



Küllap see ongi üks põhjuseid, miks just Eenpalust on saanud Eesti kõigi aegade kõige staažikam valitsusliige. Isegi Urmas Paet peab tema rekordi löömiseks veel pikki-pikki aastaid ministritooli nühkima, Villu Reiljanist rääkimata.



Sõjaeelse perioodi hasartseim minister oli kahtlemata tosinas valitsuses kaasa löönud August Kerem, kes kuulus nelja kabinetti põllutööministrina, orienteerus siis kolmes valitsuses teede-temaatikale (täites ühe korra ka riigivanema asetäitja kohuseid) ning pärast ühekordset naasmist põllutööministeeriumisse pühendus neljas valitsuses kaitseministri vastutusrikkale tööle.



Tema meeldejäävamaid «saavutusi» oli Eesti sõjalaevade Vambola ja Lennuk müük Peruule Jaan Tõnissoni valitsuse liikmena. Poliitik anti laevamüügi eest kohtu alla, kuid mõisteti õigeks.



Sõjaeelse Eesti kõige pikaealisem kabinet oli siinsele demokraatiale saatuslikuks saanud Pätsi valitsus, kes oli võimul aastatel 1933–1938 (1661 päeva). Kõige lühiealisemaks jäi aga Ado Birki kolmepäevane valitsus 1920. aastal, mis keeldus ametissegi astumast (seetõttu ei ole seda valitsust ka siinses edetabelis arvestatud).



Eelmise vabariigi kõige stiilsema ministri auhind läheb aga Jaan Teemantile. Tema kuulus nelja kabineti koosseisu (kokku 878 päeva), kuid alati ainult riigivanemana.



Sõjaeelse Eesti ESIKÜMME


•    Kaarel Eenpalu 3676 päeva (9 valitsuses)


•    Konstantin Päts 3357 (8 valitsuses)


•    August Kerem 3193 (12 valitsuses)


•    Karl Selter 2182 (2 valitsuses)


•    Paul Lill 2182 (2 valitsuses)


•    Oskar Köster 2080 (8 valitsuses)


•    Jaan Soots 1732 (5 valitsuses)


•    Karl Akel 1688 (5 valitsuses)


•    Jaan Tõnisson 1566 (8 valitsuses)


•    Oskar Kask 1558 (3 valitsuses)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles