Rasmussen: NATO ei kavatse kunagi Venemaad rünnata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen Foto: RIA No­vosti / TopFoto / SCANPIX

NATO ei ründa ealeski Venemaad, teatas täna alliansi peasekretär Anders Fogh Rasmussen Moskvas.


NATO suhteid Venemaaga lahkavas kõnes Moskva Riiklikus Rahvusvaheliste Suhete Instituudis ütles Rasmussen AFP teatel: «Lubage mul teha väga selge avaldus NATO peasekretärina. NATO ei ründa kunagi Venemaad. Mitte kunagi. Ja me ei arva, et Venemaa ka meid ründab. Oleme lõpetanud selle pärast muretsemise ning ka Venemaa ei peaks enam selle pärast muretsema.



Olematu läänest lähtuva ohu pärast muretsemise asemel võiks Venemaa Rasmusseni sõnul suunata oma ressursid tõeliste ohtude, nagu terrorismi, äärmusluse, rakettide ja massihävitusrelvade leviku või narkokaubanduse tõrjumiseks.

Rasmusseni sõnul on alliansil juba olemas detailsed plaanid, kuidas NATO ja Venemaa vahel tõeline julgeolekupartnerlus tekitada. Usaldav suhe Venemaa ja alliansi vahel muudaks nii Venemaa kui ka NATO liitlased turvalisemaks ning suurendaks ka globaalset julgeolekut, ütles Rasmussen.

Rasmussen väljendas lootust, et 2020. aastaks suudavad Venemaa ja NATO rajada ühise raketitõrjesüsteemi, et Euro-Atlandi alal kujuneks ehtne raketikilp.

Peasekretär kaitses ka NATO idalaienemist, mis tema kinnitusel oli «selgelt midagi, millesse paljud Venemaal suhtusid kui kaalutletud strateegiasse riik sisse piirata».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles