Tartu teadlased tegid valgusteaduses olulise läbimurde

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akadeemik Peeter Saari (tagaplaanil ülikonnas) koos doktorantide Peeter Piksarve (vasakult) ja Heli Lukneri ning magistrant Madis Lõhmusega laboris.
Akadeemik Peeter Saari (tagaplaanil ülikonnas) koos doktorantide Peeter Piksarve (vasakult) ja Heli Lukneri ning magistrant Madis Lõhmusega laboris. Foto: Mihkel Maripuu

Tartu Ülikooli noored teadlased jõudsid silmapaistva optikasaavutuseni, mõõtes esimestena maailmas erilise kujuga ülilühikese valgusvihu, mis on ruumiliselt õhem seebimulli kilest ja mille kestus on sama lühike kui näiteks 1 sekund võrreldes 10 000 aastaga.


Ülikooli füüsikainstituudi professori Peeter Saari töörühma doktorantide Heli Valtna-Lukneri ja Peeter Piksarve ning teise aasta magistranti Madis Lõhmuse unikaalne eksperiment seisnes selles, et mõõdeti ära ülilühikese valgusvihu kestvus ja näidati, kuidas saab valgus varju taha, vahendas

ERR Uudised

«Aktuaalset kaamerat».

Kui tartlaste mõõdetud laine kestaks sama pikalt kui välklambi sähvatus, siis välklambi sähvatus oleks 10 aasta pikkune. Kuid nagu juba öeldud, oli Eesti noorte teadlaste eksperiment unikaalne veel ühe olulise asja pärast.

«Selle eksperimendi tulemusena me nägime, kuidasmoodi tekib varju taha ere valgustäpp,» selgitas Helina Valtna-Lukner.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles