Sarkozy hakkas Lähis-Ida rahutoojaks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsusmaa presidendi eestvedamisel korraldatud ELi-Vahemere riikide tippkohtumine on toonud Pariisi kokku ka Lähis-Ida liidrid, kes pakatavad optimismist võimaluse üle saavutada lõpuks omavahel üksmeel.

Iisraeli peaminister Ehud Olmert tunnistas pressikonverentsil ajakirjanikele, et kokkuleppe saavutamine on lähemal kui kunagi varem, vahendas AFP News.

Temaga eelnevalt läbirääkimisi pidanud palestiinlaste juht Mahmoud Abbas oli seisukohal, et mõlemad pooled on kohale tulnud tõsiste kavatsustega ning tahavad rahu.

Lähis-Ida rahuprotsessi vahendajarolli pakkusid mõlemad tänase tippkohtumise võõrustajale, president Nicolas Sarkozyle, kelle «sõprust» nii juutide kui araablastega pidas Abbas oluliseks eeliseks, et kõnelusi edasi aidata.

Iisrael ja palestiinlased on läbirääkimisi pärast seitsmeaastast pausi pidanud regulaarselt läbirääkimisi juba mullu novembrist alates, takerduvad need tavaliselt Läänekalda ja Ida-Jeruusalemma juudiasunduste küsimuse taha.

Sarkozy aktiivsus sellel suunal on seotud tema suurejoonelise plaaniga luua uus Vahemere ääres asuvaid riike ühendav liit, mis peaks tulevikus hakkama tegelema regionaalsete probleemidega nagu poliitilised rahutused, immigratsioon ja reostustõrje.

Pariisi saabus eile ka sageli paariariigiks tembeldatud ning seetõttu pikalt diplomaatilises isolatsioonis olnud Süüria president Bashar al-Assad, kes istub esimest korda sama laua taga ka Iisraeli valitsusjuhiga, ehkki otseläbirääkimisi nende kahe vahel ei ole kavas.

Prantsusmaa lubas eile, et kavatseb luua diplomaatilised sidemed Damaskusega esimest korda pärast Süüria vabanemist koloniaalvõimu alt. Teatele eelnesid kohtumised nii Süüria liidri kui ka Liibanoni uue presidendi Michel Suleimaniga.

Selle aasta sees loodetakse seada diplomaatilised suhted sisse ka nende kahe vaneujalal oleva riigi vahel. Süüria president avaldas seejuures lootust, et Sarkozy võiks mängida oma osa ka rahuprotsessis Iisraeliga, mida seni on kaudselt alustatud Türgi vahendusel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles