Hea aasta liikluses: inimesed on muutunud hoolivamaks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Lennart Rikk

Ehkki jõuludele eelnenud päevad olid liikluses traagilised ning ligi nädalaga lisandus viis hukkunut, varjutas tänavuse aasta liiklusstatistika positiivses mõttes mulluse. Saavutus on seda märkimisväärsem, et just 2008. aasta oli viimase 50 aasta parim liikluses.


Tänavu 11 kuuga vähenes liikluses hukkunute arv ligi 30 protsendi võrra. Liiklusõnnetuste koguarv aga ligi 20 protsendi võrra.

Maanteeameti peadirektori asetäitja Villu Vane sõnul on liiklusõnnetuste ja -ohvrite arvu vähenemise põhjuseid mitmeid. «Tahtmata siinkohal tekitada otsest pingerida, alustaksin sellest, et viimasel kahel aastal on märgatavalt vähenenud üldine liiklussagedus – kui 2008. aastal vähenes see 2007. aastaga võrreldes 4,1 protsenti, siis tänavune langus võrreldes möödunud aastaga küünib koguni 6 protsendi kanti,» selgitas Vane.

Inimesed on muutunud hoolivamaks

Tema sõnul on oluline ka liikluse rahastamisel see, et politsei on suutnud hoida liiklusjärelevalvet samal tasemel kahe eelmise aastaga. «Arvestada tuleb seda, et 2007. aasta suvel kahekordistati patrullteenistuse töötundide arvu ning me räägimegi just sellest kõrgemast tasemest,» selgitas Vane.

«Kindlasti on oma osa ka maanteeameti liikluskasvatuse alasel tööl, mida on tehtud sihikindlalt ja plaanipäraselt juba 15 aastat,» lisas Vane.

«Kuid mis põhiline – inimesed ise on muutnud hoolivamaks nii enda kui ka kaasliikleja suhtes. Vähenenud on alkoholi tarbinud roolikeerajate arv ja üha rohkem arvestavad juhid jalakäijatega, andes neile reguleerimata ülekäigurajal teed. Samuti on vähenenud kiiruse ületamiste hulk ning langenud on ka keskmised kiirused,» tõi maanteeameti juhi asetäitja näiteid.

Liikluskuritegude arv jätkab langust

Tänavune positiivne liiklusstatistika sisaldab tõepoolest märkimisväärset langust ka liikluskuritegude arvus.

Kui 2007. aastal registreeriti 11 kuuga üle 4700 liikluskuriteo ning möödunud aastal üle 4000, siis tänavu on novembri seisuga justiitsministeeriumi statistikas kirjas 2980 liikluskuritegu.

Sealjuures mootorsõiduki joobes juhtimisi registreeriti tänavu ligi 1000 võrra vähem, kui mullu. Võrreldes 2007. aastaga on autoroolist tabatud enam kui kolmandiku võrra vähem roolijoodikuid.

Kõige olulisem on seejuures, et võrreldes kahe aasta taguse ajaga on roolijoodikute põhjustatud liiklusõnnetuste arv kahanenud poole väiksemaks. Ka on rohkem kui poole võrra kahanenud nendes õnnetustes vigastada saanute arv.

Purjus juhtide põhjustatud avariides on hukkunud tänavu 11 kuuga 28 inimest. Mullu oli see number 38 ning aasta varem 75.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles