Sylvesteri endiste omanike võitlus sadade miljonite pärast jätkub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sylvesteri endised omanikud Toomas Mets (vasakul) ja Mati Polli Tallinna halduskohtus enne protsessi algust.
Sylvesteri endised omanikud Toomas Mets (vasakul) ja Mati Polli Tallinna halduskohtus enne protsessi algust. Foto: Arno Mikkor / Äripäev

Maksuamet peab ebaõiglaseks metsakontserni Sylvester eksomanike pääsemist pea 400 miljoni kroonisest maksunõudest ja jätkab nende vastu kohtuteed.

Juunis said Sylvesteri endised omanikud vaidluses maksuametiga õiguse nii Tallinna kui Tartu halduskohtus. Firma 34 endist omanikku vabanesid maksunõudest, riigi turjale aga pandi veel pea saja miljoni kroonine nõue. Selle raha peaks maksuamet Sylvesterile tasuma igaks juhuks makstud tulumaksu endale hoidmise eest.

Nimelt maksid endised puiduärimehed kohe pärast maksuotsuse saamist nõutud raha ära ning hakkasid alles pärast seda protestima. Seaduse järgi tuleb maksuametil hiljem, kui selgub, et nõue oli alusetu, sellelt rahalt tasuda peaaegu 22-protsendine aastaintress.

Kui ettevõtjad poleks raha igaks juhuks ära maksnud ja kohtus kaotaksid nemad, tuleks sama suur intress tasuda neil.

Kogu vaidluse juured ulatuvad 2002. aastasse, kui Sylvester maha müüdi. Enne müügitehingut tõstsid firma omanikud oma aktsiad endale kuuluvate ettevõtete nimele, et eraisikutena pääseda tulumaksust.

Sealjuures küsiti maksuameti tollaselt juhilt Aivar Sõerdilt kinnitust, kas niisugune samm ikka on seaduspärane, ja saadi vastus, mida firmaomanikud tõlgendasid kui heakskiitu.

Maksuameti juhi Enriko Aava sõnul on nad seisukohal, et osalused tõsteti firmade arvele selge eesmärgiga hoida kõrvale tulumaksust. Et seaduste järgi pidid eraisikud toona ning peavad ka praegu selliste tehingute pealt tulumaksu maksma, oleksid seda pidanud tegema ka Sylvesteri omanikud.

«Kuigi kohtus jäime esimeses astmes kaotajaks, ei veennud kohtuotsused meid vastupidises ja seetõttu otsustasime need vaidlustada,» lausus Aav. Tema kinnitusel püüdis maksuamet enne kohtusse minekut Sylvesteri eksomanikega vaidlusküsimust lahendada, kuid sellest ei tulnud midagi välja.

Aava sõnul tuleb ametil võtta risk, et riik jääb ka järgmistes kohtuastmetes kaotajaks ning peab vastaspoolele tagastama nii mainitud tulumaksu kui ka intressid. See on tema kinnitusel põhimõtteline küsimus ja maksuametil on enda hinnangul selge võiduvõimalus.

Kõige suurema maksunõude sai Sylvesteri eksomanikest Mati Polli, kellelt maksuamet tahab saada 85,7 miljonit krooni. Kümnetesse miljonitesse küünivad veel ka Peeter Männile, Urmas Nimmerfeldtile ja Kaido Jõelehele esitatud nõuded.

Polli ja teised Sylvesteri osanikud said maksuametilt ettekirjutuse eelmise aasta algul. Väiksemad nõuded jäid 130 000 krooni ja 82,7 miljoni krooni vahele. Kokku nõutakse meestelt 341 miljonit krooni.

2002. aastal müüs Polli koos teiste omanikega Sylvesteri metsatööstuskontsernile Stora Enso. Müügihind oli väidetavalt 2,5 miljardit krooni. Raha laekus aastail 2003–2004.

Maksunõuded

•    Mati Polli 85,7 mln kr
•    Peeter Mänd 82,7
•    Urmas Nimmerfeldt 79,5
•    Kaido Jõeleht 75,6
•    Kuno Liblik 6,4
•    Margus Kohava 5,3
•    Erki Unn 2,6
•    Sven Ivanov 1,4
•    Kokku nõudeid 341,4 mln krooni, teised nõuded alla miljoni.
•    Sylvesteri omanike vastu esitatud nõuded on Eesti ajaloo suurimad üksikisikult nõutud tulumaksusummad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles