Itaalia on hädas moslemi polügaamiaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika mosleminaine valmistub abieluks. Itaaliasse viivad islamiusulised mehed oma perekonnad sageli seetõttu, et sealne valitsus pigistab mitmenaisepidamist harrastavate moslemimeeste tegude ees silma kinni.
Aafrika mosleminaine valmistub abieluks. Itaaliasse viivad islamiusulised mehed oma perekonnad sageli seetõttu, et sealne valitsus pigistab mitmenaisepidamist harrastavate moslemimeeste tegude ees silma kinni. Foto: Reuters / Scanpix

Mitmenaisepidamine on Itaalias küll keelatud, kuid islami vaimulikud sõlmivad selliseid abielusid seaduse silma eest varjulistes paikades pidevalt.

Hinnanguliselt on polügaamseid moslemiperekondi Itaalias umbes 15 000. Et aga immigrantide arv islamiusulistest riikidest aina kasvab, on ka mitmenaisepidajate hulk suurenema hakanud, kirjutab Los Angeles Times.

Selgest kultuuride kokkupõrkest hoolimata ei tee katoliikliku Itaalia võimud olukorra parandamiseks mitte midagi ning nii peavad mosleminaised olukorraga lihtsalt leppima ka juhul, kui «teise» naise staatus neid ootamatult tabab.

Nii on ka lahkuda soovivad polügaamsete perede naised sunnitud sageli jäämagi oma mehe juurde, sest abielu sõlmimine polnud seaduslik ja seega lahutust taotleda ei saa ning ka toimetulekutoetust maksab Itaalia vaid ühele naisele.

Aafriklaste kombed


Samas näiteks Suurbritannia ning Hispaania on eelistanud polügaamseid abielusid tunnustada, et kindlustada naistele pension, arstiabi ning muud riigi tagatud sotsiaalhüved. Itaalia ajalehe La Repubblica andmeil toetavad kõiki polügaamide naisi ka Belgia ja Saksamaa.
Kuid sotsiaalse kindlustatuse vähesus ei paista üha uusi naisi Itaaliasse kolivatele polügaamsetele moslemimeestele muret tekitavat, kirjutas La Repubblica.


«Paljudel minu sõpradel on Itaalias mitu naist. See pole ainult senegallaste komme, marokolased ja egiptlased teevad ka nii,» rääkis ajalehele Senegalist pärit Baba Kar. Tema abikaasa Fadu on aga üks õnnelikumate seast – tema on oma mehe teise naise Nkeiriga leppinud.


Kinnitust, et Fadu on vaid üks väheseid õnnelikke, annab moslemi naisõiguslase ja Itaalia parlamendiliikme Souad Sbai avatud nõustamistelefon immigreerunud mosleminaistele, mis esimese kolme kuu jooksul vastas tuhandele kõnele. Selle aja jooksul avastas Sbai end keset hirmunud naiste kogukonda, kus pere nõrgim pool kannatas sageli vägivalla, üksinduse ja ühiskonnast eraldatuse käes, kirjutas LA Times.


Näiteks toob Sbai ühe oma keskuses töötava naise, Najat Nadi, kes kannatas peksmist ja alandamisi, sest ei teadnud, kust abi otsida. Tema leidis uue naise oma kodust pärast lastega puhkuselt naasmist ning otsustas pärast mitme aasta pikkust kannatamist mehe juurest lahkuda.


Tagasi ühiskonda


Enamik naisi, keda Sbai aitab, on pärit Marokost ega oska kirjutada ega lugeda. Enda loodud keskuses õpetab ta neile itaalia keelt, aitab taotleda dokumente ning leida tööd. Muu hulgas kohtuvad naised ka psühholoogiga.


Keskuse psühholoogi Lucia Basile sõnul on naiste integreerimine keeruline ning esmalt peab neile õpetama väärikust ja enesest lugupidamist.


Arvamused polügaamia keelamisest on Itaalias jagunenud kaheks. Näiteks sotsioloog Stefano Allievi rääkis uudisteportaalile ADN Kronos International, et islami kultuuris on polügaamia normaalne ning kui Itaalia naised islamiusku astuvad, siis nad järelikult nõustuvad sellega.


Vastupidi Allievile leiab aga naisõiguslane Sbai, et vägivalla käes kannatav esimene naine jäetakse sageli maha ning siis on ta ilma sotsiaalsetest hüvedest ja kõigist õigustest. Veel üheks kasvavaks trendiks peavad murelikud ametnikud Itaalia meeste kommet, polügaamialoast ahvatletuna, islamiusku astuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles