Riik võttis maamaksu muutmisega kohalikelt omavalitsustelt 4,2 miljonit

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Detsembris kiirelt muudetud maamaksuseadus säästab riigile aastas 3,2 miljonit krooni, kuid vähendab samal ajal kohalike omavalitsuste tulusid 4,2 miljonit.


Maamaksuseaduse üks muudatustest puudutab kinnisvaraomanikke, kelle maamaks jääks alla 50 krooni, varem oli alammäär 20 krooni.

Maamaksu kogumisega tegeleb riik. Eelmisel aastal rahandusministeeriumis ettevalmistatud muudatuste seletuskirja järgi jäetakse piirmäära tõstmisega võrreldes varasemaga väljastamata 128 000 maksuteadet, mis on 23 protsenti kõigist maksuteadetest. Maamaksutulu langeb sellega 0,55 protsenti, mis on kokku 4,2 miljonit krooni. Kolmeteistkümnel kohaliku omavalituse üksusel väheneks maamaksutulu üle viie protsendi.

Riik hoiab samal ajal postikuludelt arvestuslikult kokku 1,2 miljonit krooni ja sääst elektroonilise teate väljastamiselt on 2 miljonit krooni.

Rahandusministeeriumi teatas Postimees.ee`le, et üle viie protsendi väheneb maamaks nende hinnangul Kallaste linnas, Kihnu vallas, Kiviõli linnas, Kohta-Järve linnas, Narva linnas, Piirissaare vallas, Põlva linnas, Ruhnu vallas, Sillamäe linnas, Tootsi vallas, Viljandi linnas, Võru linnas ja Vändra vallas. «Vähenemine jääb keskmiselt 8,8 protsendi juurde. Täpsemaid numbreid oskavad prognoosida kohalikud omavalitsused ise,» teatas Annika Vilu rahandusministeeriumist.

Linnad ja omavalitsused olid vastu

Kuigi Eesti linnade liit ja maaomavalitsuste liit olid eelnõu kooskõlastusringil alampiiri tõstmise vastu, jättis rahandusministeerium märkused arvestamata ning tõi põhjuseks, et maamaks on riiklik maks, mis laekub omavalitsusüksuse eelarvesse.

«Maksuhalduse kulu on sellisel juhul täielikult riigi kanda, kuid KOV selle kuluga arvestama ei pea. Seetõttu on ootuspärane, et omavalitsused ei näe vajadust arvestada maksukogumise kuluga. Kuluargumendist lähtudes peab rahandusministeerium siiski vajalikuks tõsta maksu määramise piiri selliselt, et maksukogumise kulu ei ületaks saadavat tulu,» märkis ministeerium.

Maaomavalitsuste liidu esimees Kurmet Müürsepp kinnitas, et nad ei olnud nõus omavalitsuste tulude vähenemisega 4,2 miljonit. «Põhimõtteliselt on selline kord, et kui maksutulusid vähendatakse, siis peab omavalitsustele ütlema, kas tuleb mingeid kohustusi ära jätta või pole mingeid ülesandeid enam vaja täita või kompenseerida see vahe. Seetõttu me seda osa ei kooskõlastanud,» rääkis Müürsepp.

Tema kinnitusel soovitati omavalitsustel maamaksu määra tõsta, kuid seda polnud võimalik teha, sest paljudel juba ongi maksimummäär kehtestatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles