Utria dessandi võitis Kirde kaitseringkonna võistkond

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Utria dessandilt 2008.
Hetk Utria dessandilt 2008. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tänavuse Utria dessandi võitjaks tuli Kirde kaitseringkonna võistkond.

Teisele kohale tuli kaitseliidu Järva maleva I võistkond, kolmandaks kaitseliidu (KL) Harju maleva II võistkond, vahendas Erna seltsi pressiesindaja.

Neile järgnesid KL Tartu malev, KL Alutaguse malev, KL Järva malev II, kõrgem sõjakool, Kirde piirivalvepiirkond, Põhja kaitseringkond, Kuperjanovi ÜJP ning KL Tallinna malev.

Eile hommikul alustas talvist sõjalis-sportlikku võistlust 12 võistkonda Eesti jõustruktuuridest, katkestas kaitseliidu Harju maleva I võistkond.

Täna hommikul alustasid võistkonnad umbes 10 km pikkust lõpuspurti. Võistluste finiš asus Narva-Jõesuus Kuursaali ees.

«Paistab, et need võistkonnad, kes sel aastal kohale tulid, olid nii otsustavust täis, et praktiliselt kõik suutsid end finišini välja võidelda. Vaatamata sellele, et tänavune dessant oli aegade raskeim, pole ühelgi aastal protsentuaalselt nii paljud lõpuni jõudnud,» rääkis Erna seltsi president Meelis Rätsep. «Praegune lumerohkus tegi selleaastase võistluse erakordselt raskeks ja seda nii korraldamisel, kui ka trassi läbimisel,» lisas Rätsep, kelle sõnul muudeti võistlustrassi ilmastiku- ja lumeolude tõttu kolmel korral, vahendas Vaivara vallavalitsuse pressiesindaja.

Ligikaudu viiekümne kilomeetri pikkusel distantsil lasti püstolist ja automaadist, osutati esmaabi, pandi proovile oskused erinevate kaartide tundmisel ja oma asukoha määramisel. Ületati erinevaid takistusi ja mineeritud ala. Heideti granaate ja kontrolliti võistlejate teadmisi NATO tingmärkide tundmisel.

Talvise jõukatsumise korraldajateks olid Erna selts ja Vaivara vallavalitsus koostöös kaitseliiduga.

«Juba kolmandat aastat on kogu võistluste finantseerimine Vaivara valla õlul, kuid sellest hoolimata tuleb meile tähtsate ajaloosündmuste tutvustamise ja patriotismitunde kasvatamise nimel seda üritust jätkata,» rääkis Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid, tänades ühtlasi Ida-Viru maavalitsust ja kõiki omavalitsusi, kes tänavu oma abikäe välja sirutada raatsisid.

Võistlus päädis pärgade asetamisega Utria külas dessandi mälestuskivi juurde ja parimate autasustamisega Sinimäe põhikoolis.

17.-18. jaanuaril 1919. aastal toimunud Utria dessant oli Eesti mereväe suurim dessantoperatsioon Vabadussõjas, eesmärgiga toetada maavägede liikumist Narva
vabastamisel punavenelastest. Dessandis osales 6 Eesti mereväe laeva eesotsas suurtükilaevaga Lembit. Operatsioonis osales dessantpataljon 400 mehega ja 600
Soome vabatahtlikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles