Pakistan taunis prohvet Muhamedi pilapiltide uuesti avaldamist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani ajalehtede esikaaned prohvet Muhamedi pilapiltide skandaali paisumise ajal.
Taani ajalehtede esikaaned prohvet Muhamedi pilapiltide skandaali paisumise ajal. Foto: AFP / Scanpix

Norra ajalehe otsus sel nädalal taas avaldada skandaalsed Kurt Westergaardi karikatuurid prohvet Muhamedist on ärritanud islamiusulise Pakistani valitsust.


Pakistani välisministeerium nimetas oma avalduses pilapiltide avaldamist jumalateotuseks ning nõudis Norra ametivõimudelt süüdlaste karistamist, edastas

Helsingin Sanomat

.

Karikatuurid avaldati ajalehes Aftenposten reedel.

Norra välisministeerimist teatati, et ametlikke kanaleid pidi pole Pakistan nendega selles asjas ühendust võtnud. Aftenposteni peatoimetaja Hilde Haugsgjerd aga pidas heaks seda, et võimud ei sekkunud.

«Ma olen rõõmus, et valitsus Norras ei sekku sellesse, kuidas meedia toimib. See tuletab meile meelde, et meil on hea süsteem, kus meedia on võimukandjatest sõltumatu,» kommenteeris ta.

Taani ajalehes Jyllands-Posten nelja aasta eest ilmunud pilapildid põhjustasid suurt meelepaha moslemite seas ning isegi vägivaldseid reaktsioone, sest islam ei luba prohvet Muhamedi kujutada.

Kõige tuntumaks sai Westergaardi illustratsioon, kus ta kujutas prohvet Muhamedi pead katvat turbanit pommina. Jyllands-Posteni järel avaldasid samu karikatuure ka paljud teised väljaanded läänemaailmas.

Moslemid nimetavad seda «lõppematuks provokatsiooniks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles