IRL plaanib ühildada erinevaid valimisi

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar
Mart Laar Foto: Mihkel Maripuu

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar tegi Eesti poliitikaelu selgemaks muutmiseks ja raha säästmiseks kaks ettepanekut- pidada erinevaid valimisi ühel päeval ja piirata riigikogulaste ametiaega. Valimiste ühildamiseks vajaliku eelnõu kavand on erakonnal juba valmis.


Laar tegi ettepaneku, et ühel päeval toimuksid nii parlamendi kui kohalikud valimised või europarlamendi valimised ja kohalikud valimised.

Laar märkis Postimees.ee'le, et parlamendi ja kohalike valimiste ühitamist lubavad seadused ELi riikidest Rootsis, Saksamaal ja Suurbritannias, Rootsis on see lausa nõue.

Parlamendi ja europarlamendi valimised on ühendatud aga Luksemburgis. «Nii et nägu näha, pole tegemist mingi enneolematu ideega,» sõnas Laar.

«Kasud on siin selged - hoiduda permanentsest valimiskampaaniast, mis vähendab valitud kogutud töövõimet - pole ju mingi saladus, et ligi pool aastat enne valimisi hoidutakse tõsiste otsuste langetamisest, osalt kindlasti ka seetõttu, et mandaat hakkab lihtsalt lõppema. Eesti oludes lõpetaks selline muudatus ka peibutuspartide kasutamise. Lisaks säästetakse loomulikult ka raha,» rääkis Laar.

Teise ettepaneku järgi oleks riigikogulasel lubatud parlamendis oll kaks ametiaega järjest, kolmandat korda ta kandideerida ei tohiks. «Küsimus pole mitte selles, et parlamendiliikmeid oleks liiga palju, vaid selles, et meie poliitilises elus peaksid vahetused toimuma kiiremini,» ütles Laar. See aitab tema kinnitusel vähendada kõikvõimalike tagatubade võimu ja muudab poliitika avatumaks. «Reaalse maailmaga kohustuslik kokkupuutumine ei tule kellelegi kahjuks,» nentis Laar. Lisaks vähendaks soovi iga hinna eest vastutusest põgeneda, peaasi, et koht alles jääks.

«Nimetatud ettepanekuid ei saa loomulikult ratsarünnakuga läbi suruda, need eeldavad põhjalikku ja kõikihõlmavat arutelu. Selle algatamiseks on nad mõeldud,» ütles Mart Laar.

Valimiste ühildamisest oli juttu juba aasta tagasi

Peaminister Andrus Ansip rääkis ideest erinevaid valimisi ühel päeval pidada juba eelmisel aastal Eesti aastapäeva kõnes.

Anisp sõnas, et edaspidi võiksid riigikogu ja kohaliku omavalitsuse valimised toimuda iga nelja aasta tagant ühel ja samal päeval, märtsikuu esimesel pühapäeval. Ning Vabariigi Presidendi ja Euroopa Parlamendi valimised iga viie aasta tagant samuti ühel ja samal päeval juunikuus.

Peaminister märkis, et põhiseadust tuleks selles osas muuta kiires korras ning need muudatused võiksid jõustuda a juba 2010 aastast. «See tähendab muidugi, et kiire põhiseaduse muutmisega koos tuleks muuta ka põhiseaduse rakendamise seadust ning leida esimesed võimalikud kuupäevad, kui kahed valimised saaks ühele päevale tuua.»

Valimisreformi tulemusel toimuksid aastatel 2010-2019 Eestis valimised seitsme aasta asemel vaid neljal aastal.

«See tähendab oluliselt suuremat ruumi valitsustele oma programmide teostamiseks ja oluliselt suuremat tõenäosust koosmeele otsimiseks poliitiliste otsuste tegemisel,» ütles peaminister. Valimistevabad aastad oleksid tema hinnangul kindlasti palju väiksema lehmakauplemise ja poriloopimise aastad.

«See on selgelt parlamendiarutelu teema ja parlamendi otsus. Riigikogul läheb kiireks. Aga kui üldine meelsus valimisreformi osas on soodne, on reform ise kiiresti teostatav,» leidis Ansip.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles