Suri legendaarne graafik Voldemar Kann

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voldemar Kann.
Voldemar Kann. Foto: AFP / Scanpix

15. jaanuaril lahkus meie seast eesti graafikakunsti legendaarne meister, kunstnik ja graafiliste menetluste taidur, Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Vabagraafikute Ühenduse auliige Voldemar Kann.

Võrumaal Nursi vallas paljulapselises taluperes 30. augustil 1919. aastal sündinud Voldemar Kanni noormehepõlv kujunes keeruliseks ja vintsutusterohkeks, vahendas Eesti Kunstnike Liidu järelehüüe.

Asunud 1939. aastal Eesti Vabariigi kaitseväes aega teenima, tuli peatselt üle elada võitluseta alistumine võõrvõimule ja seejärel varsti hakata võitlema teise võõrvõimu nimel. Saksa sõjaväkke mobiliseerituna viis tema tee kodust kaugele sõjatandrile ja seejärel interneeritute- ja sõjavangilaagreisse Tšehhoslovakkias, Poolas, Saksamaal ja lõpuks Venemaal, polaarjoonest põhja pool asuvas Vorkutas.

Jõudnud 1946. aastal tagasi kodumaale, võttis ta vastu esimese kohapakkumise – tööliseks siis Tallinna Kunstihoones toiminud raamitöökotta. Järgmisel aastal rajati samadesse ruumidesse tänaseni tegutsev graafikakoda ja raamimeistrid kolisid mujale, jättes maha kõige kogenematuma töömehe Voldemar Kanni.

Sellesse graafikakotta jäi ta tööle tervelt neljakümne kaheksaks aastaks, kujunedes eesti kõigi aegade kõige silmapaistvamaks ja mitmekülgsemaks graafikameistriks, uue graafilise tehnika cannprint loojaks, tegevkunstnikuks. Tema kogemustepagasist sai eesti estampgraafika tehniline varasalv, mida on kasutanud mitme põlvkonna graafikud.

Ametijärglaseks kasvatas ta oma poja, kelle ametioskuste tipputõusmine võimaldas eakal meistril 1996. aastal asuda elama kodutallu Võrumaal. Seejuures mitte väljateenitud vanaduspuhkusele jäädes, vaid enda raugematut tööindu tegeliku talupidajana rakendades.

Graafikameistri enda kunstikatsetustest teadsid kaua küllaltki vähesed. Voldemar Kanni esimene esinemine kunstnikuna laiema avalikkuse ees toimus 1994. aastal, mil ta sai 75-aastaseks ja juubeliga seoses korraldati tema isikunäitus. See väljapanek tutvustas täiesti küpset loojat, kelle tööd üllatasid kunstijõulise veenvusega ning avasid tee esinemistele järgnevatel näitustel, sealhulgas ka kahel Tallinna rahvusvahelisel graafikatriennaalil.

Pikk töö- ja saavutusterohke elutee on lõppenud, kuid meistri pärand jääb elama edastatud töökogemuses ja rohkearvulistes graafilistes lehtedes. Mälestus
Voldemar Kannist kui erilisest isiksusest, töömehest ja kunstnikust jääb kestma.

Ärasaatmine toimub laupäeval, 23. jaanuaril kell 12 Tallinnas Pühavaimu kirikus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles