Häkker tekitas Narva koolile 300 000-kroonise arve

Irina Tokareva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Иллюстративный снимок.
Иллюстративный снимок. Foto: Caro / Scanpix

Narva Kesklinna gümnaasium sai 300 000-kroonise arve telefonikõnede eest – kooli telefoniserver häkiti helistamaks Kuuba ja Miami vahel.


Sellest esmaspäevast ei tööta Narva Kesklinna gümnaasiumi kuus telefoni. Need lülitati välja pärast seda, kui Elion avastas, et lühikese aja jooksul oli gümnaasiumi serveri kaudu tehtud 3700 kõnet Kuubale, rääkis eile Stanislav Domov, kellenimeline inseneribüroo teenindab kooli arvutivõrku.



Domovi sõnul tuli telefonid ajutiselt välja lülitada võrgu turvalisuse huvides ning ka selleks, et politsei saaks juurdluseks vajalikke andmeid kätte.



«Seoses rünnakuga telefoniserverile saime 300 000-kroonise telefoniarve. Meie võrku kasutati kui vahepunkti. Meie andmetel tehti kõnesid Miami ja Kuuba vahel,» rääkis Narvas IT-küsimusi kureeriv linnasekretär Ants Liimets.



Linnasekretär rääkis, et kuna server kuulus Kesklinna gümnaasiumile, siis Elion esitaski arve just sellele õppeasutusele.



«Mitte maksta me ei saa, linnal on leping nii Elioni kui ka Stanislav Domovi firmaga. Politsei on alustanud kriminaalasja,» sõnas ta. «Võib-olla leiame süüdlase, kuid ta asub kas Kuubal või Miamis, võib-olla veel kusagil mujal. See on keeruline küsimus, millal ta leitakse. Vaevalt et sel aastal.»



Domovi hinnangul oli tegu rahvusvahelise banditismiga.



«Keegi lülitas ennast sujuvalt sisse ja siis välja. Selleks, et seda läbi viia, peab häkker olema selline ekspert, keda leidub üks kümne tuhande peale,» rääkis ta. «See juhtum on hea põhjus, et tõstatada kooli terve arvutivõrgu turvalisuse küsimus.»



Narva linnavalitsuses toimus seoses rünnakuga koosolek, kus arutati tekitatud võla maksmise võimalust, kuid olulisimaks kerkis kooli arvutivõrgu küsimus, mis nõuaks umbes 120 000 krooni investeeringut.



Liimetsa sõnul on häkkerid rünnanud linna arvutivõrku ka varem.



«Häkkerid ei ole meie jaoks uudis, kuid siiani polnud need rünnakud edukad,» ütles ta. «Arvutivõrgu turvalisust tuleks analüüsida kord nelja aasta jooksul, mullu me ei teinud seda rahanappuse tõttu.»



Elioni avalike suhete juhi Lilian Viirma sõnul kommenteerib ettevõte toimunut täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles