Saakašvili: eestlasi leidub Gruusias kõikjal

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves ja Mihheil Saakašvili täna Kadriorus.
Toomas Hendrik Ilves ja Mihheil Saakašvili täna Kadriorus. Foto: Raigo Pajula

Gruusiast vaadatuna tundub Eesti tõeliselt suure riigina, sest eestlasi leidub Gruusias igal pool, tunnistas täna Tallinnasse töövisiidile saabunud president Mihheil Saakašvili.

«Nad aitavad parandada ja juhtida meie majandust, nad aitavad meil edendada diplomaatide kooli, nad aitavad Gruusia sõjaväge,» loetles Saakašvili täna Kadriorus president Toomas Hendrik Ilvesega antud pressikonverentsil. Gruusia riigipea sõnul on Eesti kõige inspireerivam näide sellest, kelleks nemad tahavad saada.

Saakašvili avaldas uhkust selle üle, et rahvusvahelisi korruptsioonitajumise edetabeleid koostav Transparency International nimetas Gruusia korruptsioonivastases võitluses riigiks number üks. Edu eest mainitud valdkonnas avaldas Thbilisile tunnustust ka Ilves.

«Alates Rooside revolutsioonist on Gruusia läbi teinud tõeliselt hämmastava arengu majandusreformide ja demokraatlike reformide mõttes, seadustel põhineva ühiskonna ehitamisel ning astunud suuri – statistikat vaadates absoluutselt uskumatuid – samme, korruptsiooni väljajuurimisel,» kiitis Ilves. «See on asi, mille nii hästi tegemisega on hakkama saanud vähesed postkommunistlikud riigid.»

Ilves kinnitas, et Eesti on Gruusia sõber, ning rõhutas, et Eesti toetab kindlalt nende territoriaalset terviklikkust ega tunnusta mitte kunagi mitte mingisugust muud varianti. Ta tunnistas, et praegune olukord on keeruline ning kutsus grusiine üles kannatlikkusele, põhjendades, et kuigi ebaõiglus võib kesta kaua, avaneb kindlasti võimalusi olukorra parandamiseks. «Eesti ootas oma võimaluse avanemist 50 aastat,» märkis ta.

Eesti president kasutas NATO liikmesmaa esindajana ka võimalust meenutada Gruusia presidendi delegatsioonile ja neid saatvale 14 ajakirjanikule, et allianss on ühehäälselt ja igasuguse teisipidi tõlgendamise võimaluseta otsustanud, et Gruusia pääseb kunagi liikmeks.

«Gruusia sõjaline areng, demokraatia, austus inimõiguste ja pressivabaduse vastu on küsimused, mis määravad vastuvõtu NATOsse, mitte naabrus ega midagi muud,» ütles Ilves.

Saakašvili tõi muuseas välja, et rahvusvahelises meedias enamasti Ühendriikide senaatorile John McCainile omistatava lause «Me oleme kõik grusiinid.» ütles esimesena juba 2006. aasta novembris Gruusia parlamendi ees välja president Ilves.

Saakašvili meenutas ka seda, kuidas Gruusia sõja ajal Ilves teiste naabermaade kolleegidega Thbilisisse lendas ja temaga koos seal rahva ees seisis.

Ta andis Ilvesele tänutäheks üle Püha Jüri Võidu ordeni. Gruusia kaitsepühaku nime kandev autasu võeti kasutusele aastal 2004. Seda antakse isiklike teenete eest inimestele, kes on andnud suure panuse võidukas lahingus. Esimene Püha Jüri Võidu ordeni saaja oli 2005. aastal USA toonane president George W. Bush.

Lisaks Ilvesele kohtus Saakašvili täna ka peaminister Andrus Ansipi ja riigikogu spiikri Ene Ergmaga. Koos Saakašviliga külastavad homseni kestva visiidi käigus Eestit ka Gruusia kultuuriminister Nikoloz Rurua, põllumajandusminister Bakur Kvezereli ja asevälisminister Nino Kalandadze.

Saakašvili abikaasa Sandra Elisabeth Roelofs külastas täna Keilas SOS lastekodu ja Villa Benita eakatekodu ning suundub homme Tallinnas lastekirjanduse keskusse ja Baltika rõivatehasesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles