Briti ekspert: osa kliimateadlasi on oma tulemusi liialdanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor John Beddington.
Professor John Beddington. Foto: UPPA/SCANPIX

Mitmed teadlased on ülemaailmse kliimasoojenemise mõju liialdanud ning eksperdid peaksid ausamalt tunnistama, kui ebakindlad nende ennustused kliimamuutuste osas tegelikult on, ütles Briti valitsuse kõrgeim teadusnõunik John Beddington ajalehele

The Times

.


Beddingtoni üleskutse järgneb ÜRO valitsustevahelise kliimamuutuste nõukogu (IPCC) ülestunnistusele, et teadlased liialdasid Himaalaja jääliustike sulamise kiirust.

Beddingtoni sõnul peaksid kliimateadlased suhtuma vähem vaenulikult skeptikutesse, kes on seadnud küsitavuse alla inimtekkelise kliimasoojenemise. Nõunik mõistis ühtlasi hukka teadlased, kes keelduvad avalikustamast andmeid, millel nende uuringud põhinevad.

«Ma ei arva, et on mõttekas põhjendatud skepsist kõrvale heita. Teadus kasvab ja paraneb kriitika valguses. Kliimamuutuse ennustamisega kaasneb põhimõtteline ebakindlus, mida ei saa muuta,» ütles ta.

IPCC poolt 2007. aastal avaldatud ekslik väide, et Himaalaja jääliustikud kaovad 2035. aastaks, on Beddingtoni sõnul näide laiemast probleemist, kuidas andmeid esitatakse. Arvutimudelite abil tehtud ennustustesse peab suhtuma erilise ettevaatlikkusega, kuna ebakindlad on nii empiirilised andmed kui ka kliimamudelid ise.

Beddington nentis, et kliimateadusega kaasneva ebakindlusega ei saa aga tegevusetust välja vabandada: «Mõned inimesed küsivad, miks me peaksime tegutsema, kui teadlased ütlevad, et nad on mingis probleemis vaid 90 protsenti kindlad. Kuid kas te astuksite lennukisse, millel on vaid 10 protsendi suurune tõenäosus maanduda?»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles