Ministeerium paneb rongavanemad häbiposti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooletute lapsevanemate nimekirja leiab justiitsministeeriumi kodulehelt aadressil http://www.just.ee/48925 .
Hooletute lapsevanemate nimekirja leiab justiitsministeeriumi kodulehelt aadressil http://www.just.ee/48925 . Foto: Repro

Alimentide maksmisest kõrvale hiilinutel pole enam pääsu, sest justiitsministeerium lõi avaliku veebilehe nende emade-isade kohta, kes on seni keeldunud elatusraha maksmast. Verivärskes nimekirjas on esialgu vaid üks nimi.



«Kus ma elanud olen, et ma sellest võimalusest midagi ei tea,» üllatus Tallinnas elav üksikema Katrin Sibul (34), kui võlgnike nimekirjast kuulis. Üksi kaheksa-aastast tütart kasvatav Sibul peab võimalust tänuväärseks ning ütles, et laseb kohtutäituril ka oma lapse isa nime sinna üles riputada.



Viimane on oma lapsele võlgu üle 100 000 krooni. «Jõuab endale osta üle kahemiljonilise maja, aga lapsele raha maksta ei jõua,» kurvastas Sibul. Ta lisas, et kindlasti aitab avalik nimekiri paljudel lapsevanematel alimentide eest võlgu jäädud raha kätte saada.



Justiitsministeeriumi asekantsleri Marko Aaviku sõnul ongi üks nimekirja ülesriputamise eesmärke, et see motiveeriks inimesi oma võlga tasuma. «Inimese tausta saavad sealt vaadata nii sõbrad-tuttavad kui ka näiteks tulevased tööandjad,» ütles Aavik. Lisaks nimele leiab nimekirjast ka võlgniku isikukoodi ning võlasumma.



Praegu on kohtutäituritel käsil üle 4700 juhtumi, kus isa või ema ei maksa teisele vanemale lapse eest elatusraha. Lastele võlgu jäädud raha on kokku üle 43 miljoni krooni.



Häbi sunnib maksma


Ka endise riigikogulase ja praeguse Tallinna linnavolikogu liikme Reet Roosi sõnul tuleb nimede avalikustamine kindlasti kasuks, nn lollimängijad leiavad ehk vahendid, et elatis   ära maksta. Roos mõtles «lollimängijate» all neid inimesi, kes toovad vabanduseks näiteks, et autoliising on liiga suur ja seepärast lapsele maksmiseks raha ei jätku.



«Ma tean väga väärikaid ja ühiskonnas tunnustatud inimesi, kes ei täida praegu oma kohust laste ees, ning see hirm, et sinu nimi võib ilmuda riigi loodud nimekirja, paneb ehk võlga kustutama,» arvas Roos.



Samas rõhutas ta, et kuigi nn häbiposti loomine on tervitatav ettevõtmine, ei tohiks see muutuda meestevastaseks aktsiooniks. «Sinna peavad üles minema ka kõik naistest lapsevanemad, kes ei täida oma kohust,» rääkis Roos.



Praeguseks on kümme päeva tagasi üles pandud nimekirjas vaid üks nimi – Ivo Mett ja võla suuruseks on mehele märgitud 66 934 krooni.



«Kuna seadus on alles mõned nädalad jõus olnud, siis pole täiturid tõenäoliselt jõudnud veel sellest võimalusest inimesi teavitada ja vastavat infot veebi üles panna,» põhjendas asekantsler Aavik pehmelt öeldes kesist nimekirja.


Ka ei riputata sinna üles kõikide võlgnike nimesid – kirja lähevad üksnes need, mille avalikustamisega on nõus see lapsevanem, kes võlga sisse nõuab.



Õigused ja kohustused


Lisaks elatise maksmisest keelduvatele isadele-emadele leidub aga ka neid lapsevanemaid, kes pärast lahkuminekut ei luba lapsel teise vanemaga kohtuda.



Seepärast leiab MTÜ Isade Eest, et ka nende lastevanemate nimed tuleks avalikult üles riputada. Sellise nimekirja avalikustamist aga ei ole asekantsler Aaviku sõnul praegu plaanis seadustada.



MTÜ Isade Eest juhatuse liige Urmas Pardase muudab justiitsministeeriumi otsus kurvaks. «See, kui laps ei näe ühte oma vanematest, kahjustab tema psüühilist tervist palju rohkem kui rahaline pool,» leidis  ta. «Mille poolest on elatis erilisem kui kõik muud lahkuminekujärgsed probleemid ja mured?» küsis üksikisa Pardane.



Siiski on justiitsministeeriumis ettevalmistamisel eelnõu, et muuta praegust kohmakat trahvisüsteemi lihtsamaks.



Praegu toimib süsteem nii, et kui üks lapsevanem ei võimalda teisel eraldi elaval vanemal lapsega kohtuda, võib sellele inimesele trahvi määrata. Trahvi saab aga määrata ainult kohus, kus menetlus on suhteliselt aeganõudev.



Seadusemuudatuse jõustudes aga ei peaks trahvi määrama enam kohus, vaid seda saaks teha kohtutäitur, kes mõistaks välja sunniraha, kuni kohustus lapse ees on täidetud.



Elatusraha


•    Kohtutäituritel on menetluses praegu 4767 elatise nõuet kogusummas 43 003 794 krooni.



•    Hooletute lapsevanemate nimekirja leiab justiitsministeeriumi kodulehelt aadressil http://www.just.ee/48925 .



•    Tulevikus hakkab seda haldama selle aasta alguses loodud kohtutäiturite ja pankrotihaldurite ühine kutsekoda.



Allikas: justiitsministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles