Halduskohus: riik peab jätkama õpetajale õppelaenu hüvitamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Tallinna halduskohus otsustas, et riik peab jätkama õpetajale õppelaenu hüvitamist hoolimata mullusest riigikogu otsusest rahapuudusel riigitöötajate õppelaenude tagasimaksmine lõpetada.

Tallinna halduskohus otsustas, et Anija vallavalitsus peab jätkama Kehra gümnaasiumis kehalise kasvatuse õpetajana töötava Mirjam Tinno õppelaenu hüvitamist ning kustutama ka kuni kohtuotsuse jõustumiseni kustutamata jäänud õppelaenu põhiosa.

Mirjam Tinno esitas mullu 4. septembril halduskohtusse kaebuse Eesti Vabariigi vastu seoses riigikogu otsusega 1. juulist lõpetada õppelaenude hüvitamine riigi ja kohalike omavalitsuste töötajatele ning lapsevanematele. Tinno oli seisukohal, et riigikogu otsus läheb vastuollu põhiseaduse õiguspärase ootuse printsiibiga.

Tinno asus Kehra gümnaasiumis kehalise kasvatuse õpetajana tööle 26. augustil 2008, mistõttu ei olnud ta täitnud 1. juuliks 2009. aastal seadusest tulenevat nõuet 12-kuulise tööstaaži kohta avalikus sektoris ega saanud esitada avaldust õppelaenu hüvitamise jätkamiseks.

Tallinna halduskohus rahuldas kaebuse täielikult.

«Kohus põhjendas otsust sellega, et seadust tõlgendades saab järeldada, et 12-kuulise tööstaaži täitumine enne avalduse esitamist ei ole vajalik,» ütles Tinnot kohtus esindanud jurist Rene Lauk Postimees.ee'le.

Konkreetne otsus ei aita tema sõnul paraku teisi sarnases olukorras olevaid riigiametnikke. «Samas on loodud positiivne pretsedent,» märkis Lauk.

Lauk arvas, et vaidlus selles asjas jätkub. Kõigepealt tuleb oodata, kas Anija vald kaebab otsuse edasi. «Samuti tuleb otsustada, kuidas muuta antud positiivne lahend üleüldiseks. Kui selleks on edasine kohtuvaidlus vajalik, siis see kindlasti ka tuleb,» arvas Lauk.

Vallavalitsus tutvub

Anija vallavalitsust kohtus esindanud jurist Tiiu Siig ütles, et vallavalitsus tutvub kohtuotsusega põhjalikult ning otsustab seejärel, kas see edasi kaevatakse või mitte.

Siig märkis, et vaidluse esemeks oli Anija vallavalitsuse keelduv haldusakt ning otsustusõigus selles osas on vallavalitsusel, mis sest, et akt anti välja, tuginedes riigikogu otsusele. «Kohus tõlgendas seadust nii, nagu ta otsust põhjendades märkis,» sõnas Siig.

Kui vald otsust edasi ei kaebaks, tuleks vallavalitsusel tasuda Mirjam Tinno õppelaenu vahepealsed osad ning hakata edaspidigi makseid tegema. See toimub riigieelarvelistest vahenditest.

Kohtuotsuse vaidlustamiseks on aega 30 päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles