Kümme riiki kohtuvad Soome vetes suurel mereõppusel

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevad Läänemerel.
Laevad Läänemerel. Foto: SCANPIX

Soome vetes leiab sügisel aset suur rahvusvaheline mereväeõppus Northern Coasts (NOCO), millest võtab osa kümme riiki 50 laeva ja 2500 inimesega.


NOCO kriisihaldamise operatsioon, kus osalevad lisaks Soomele ka Eesti, Läti, Rootsi, Taani, Saksa, Poola, Holland, Prantsusmaa ja Ameerika Ühendriigid, teatas Soome merevägi.

«Nii suur rahvusvaheline õppus esitab meile tõsise väljakutse, kuid oleme ajagraafikus ja saame kasu varasematel Norther Coast õppustel saadud kogemustest,» tõdes mereväe ülem, viitseadmiral Juha Rannikko.

Õppus ulatub Läänemere põhjaosast Uusikaupunkist kuni idas asuva Kirkkonummini. Operatsioon hõlmab nii merd kui rannikut. Demilitariseeritud Ahvenamaa jääb ettevõtmisest eemale.

Soome merejõudude väitel pole õppus seotud Läänemerre kavandatava Nord Streami gaasitorustikuga. Merejõudude pressiesindaja Annele Apajakari ei osanud ajalehele Helsingin Sanomatele öelda, miks võttavad operatsioonist osa Holland, Prantsusmaa ja USA.

Õppus keskendub saarestikule, kuna sealsed tingimused erinevad oluliselt Läänemere lõunaosa omadest.

Legendi järgi puhkeb kahe riigi vahel konflikt, millesse on segatud ka nende naaberriigid. Operatsioonis võetakse läbi erinevaid situatsioone, nagu näiteks terrorism, salakaubavedu ja keskkonnaoht.

Soomest võtavad osa peaaegu kõik merejõudude koosseisu kuuluvad laevad, Roosist ja Saksamaalt tuleb kummastki 12-15 laeva. Ka Taani osaleb mitme laevaga.

Prantsusmaa ja Madalmaade esindus koosneb üksikutest sõjalaevadest. Ühendriikide panus on luurelennukid ja miinijahtijad.

Tänavune NOCO leiab aset 10.-24. septembril. Varem on seda kolm korda korraldatud Läänemere lõunaosas Saksamaa eestvedamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles