Rakvere teater haarab oma tiiva alla väiketeatrid

Eva Kübar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk lavastusest «Tavaj».
Hetk lavastusest «Tavaj». Foto: Kanuti Gildi Saal

Väiketeatrid ja sõltumatud vabatrupid trügivad Eesti teatripildis taas esiritta. Esmaspäevast alustab Rakvere teater uut projekti «Rakvere teater esitleb», mille eesmärk on kord kuus tutvustada just nüüdisaegses teatrivõtmes tehtud tavapäratuid töid.



Avalöök antaksegi 1. veebruaril multikultuurse tantsulavastusega «Tavaj». Möödunud aasta novembris Kanuti Gildi saalis esietendunud lavastuses lahkavad kolm erinevat lavastuskunstnikku (Päär Pärenson, Alissa Shneider ja Renzo van Steenbergen) eesti- ja venekeelsete inimeste vahelisi erinevusi ning proovivad leida rahvusteülest keelt.



Huviorbiidis tavapäratu

Eeskätt keskendub projekt «Rakvere teater esitleb» juba valmis lavastustele, peamiseks kriteeriumiks on, et need erineksid tavapärastest, repertuaariteatris tehtavatest lavateostest.«Esmases huviorbiidis on pigem tavapäratumad ning mitte nii levinud vormi- ja sisulahendused.



Samas oleme avatud, mis tähendab, et ei tegijate suurus, tähtsus, juriidiline vorm, rahvus, rass, usk, ega teatrikeel ei saa olema takistuseks Rakverre jõudmisel,» selgitas Rakvere teatri juht Joonas Tartu. «Soov on, et meie majja, meie maja inimesteni, Rakvere ja selle piirkonna publikuni jõuaksid huvitavad lavastused.»



Tartu kinnitas, et Rakvere teatri põhitegevuseks jääb siiski repertuaariteatrina jätkata, kuid nad on alati avatud huvitavatele kõrvaltegevustele.



Avatud koostööks

Kuigi esialguses plaanis keskendub projekt «Rakvere teater esitleb» juba valmis lavastustele, ei välistanud Tartu, et protsessis, mis toob kokku erinevaid inimesi ja huvitavaid mõtteid, võib tekkida ka midagi uut. Näiteks mõni uus lavastus, sest igasugused oma-, kaas- ja ühisproduktsioonid on Tartu sõnul kindlasti võimalus.



Järgmine lavastus sarjas «Rakvere teater esitleb» toimub märtsis. Lisaks lavastustele saab Rakvere Pangamajas alguse ka uus ja ainulaadne kontserdisari, kus Eesti parimad interpreedid pakuvad klassikalise muusika elamusi.



Esimene kontsert toimub 12. veebruaril kell 19, kui Estonian VGV Trio esitab Argentina tangokuninga Astor Piazzolla loomingut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles