Saksa kommunisti kuju koliti Mustamäelt Maarjamäele

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloomuuseum on Maarjamäele kogunud suure hulga nõukogude ajast pärit monumente.
Ajaloomuuseum on Maarjamäele kogunud suure hulga nõukogude ajast pärit monumente. Foto: Toomas Huik

Tallinna Mustamäe linnaosavalitsus andis eelmisel nädalal ajaloomuuseumile üle linnaosa territootriumil asunud Teise maailmasõja ajal hukatud Saksa kommunisti Fritz Behni mälestuskivi.

«Ajaloomuuseum pöördus meie poole poolteist aastat tagasi ja palus seda kuju endale ning meie olime sellega nõus,» ütles Mustamäe linnaosa vanem Kalle Mihkels Postimees.ee'le.

Linnaosavanema sõnul oleks see mälestuskivi võinud ka jääda Mustamäele, aga kuna ajaloolased soovisid, et ta oleks koos teiste samast ajast pärit monumentidega, siis otsustati see muuseumile üle anda.

Mihkelsi sõnul ei ole tegemist mitte monumendiga, vaid suuremat sorti mälestuskiviga. «Seal ei olnud hauakohta, sest see kommunist, kes siin kunagi tapeti, maeti juba kuuekümnendatel Saksamaale ringi,» lisas ta.


Fritz Behni kuju koliti Maarjamäel asuvasse ajaloomuuseumi mõned päevad tagasi.

Fritz Behn sündis 1904 Benzis Saksamaal, Teise maailmasõja algul värvati ta Wehmmachti ja suunati Baltimaade ehitusväeossa.


Fritz moodustas oma väeosas kaheksaliikmelise NKFD (Vaba Saksamaa Rahvuskomitee) rakukese, mille tegevus äratas Gestapo tähelepanu. Fritz Behn lasti maha Tallinna lähistel 6. jaanuaril 1944.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles