USA kutsub maailma Iraani vastu ühinema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Robert Gates.
USA kaitseminister Robert Gates. Foto: AP / Scanpix

Rahvusvaheline üldsus peab tuumaprogrammi hoogustavale Iraanile ühiselt survet avaldama, teatas täna USA kaitseminister Robert Gates.


Euroopas töövisiidil viibiv Gates ütles Roomas pärast kohtumist oma Itaalia ametivenna Ignazio La Russaga, et Iraan pole vaatamata USA ja teiste riikide koostööettepanekutele seni suutnud hajutada maailma kartusi oma tuumaprogrammi tegeliku eesmärgi pärast, vahendas AFP.

«Kui rahvusvaheline üldsus üheskoos Iraani valitsusele survet avaldab, usun ma, et on veel aega, et sanktsioonid ja surve mõju avaldaksid. Kuid me peame kõik koos töötama,» ütles Gates.

Gates tegi oma avalduse pärast seda, kui Iraani president Mahmoud Ahmadinejad andis täna Teherani aatomiprogrammi juhile korralduse hoogustada uraani rikastamist 20 protsendini.

Suurbritannia teatas seejärel, et kui Iraan uraani rikastamise ka tegelikult ette võtab, on tegemist ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonide rikkumisega.

Lääs kardab, et Teheran tahab uraani rikastada kõrge tasemeni, mis võimaldaks selle kasutamist tuumarelvaprogrammis. Iraan kinnitab, et rikastab uraani puhtalt rahumeelsetel eesmärkidel.

BBC teatel läheb tuumaelektri valmistamiseks vaja umbes kolme protsendini rikastatud uraani. Tuumarelvades kasutatav uraan aga peab olema rikastatud 90 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles