Eesti toetab Jaapanit ÜRO julgeolekunõukogu reformimisel

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO lipp.
ÜRO lipp. Foto: SCANPIX

Eesti välisminister Urmas Paet kinnitas Müncheni julgeolekukonverentsil toimunud kohtumisel Jaapani riigisekretäri Koichi Takemasaga Eesti toetust Jaapani alalisele liikmelisusele ÜRO julgeolekunõukogus, kui julgeolekunõukogu reform käivitub.

«Eesti toetab ÜRO reformimist ja julgeolekunõukogu laiendamist, sealhulgas Jaapani kuulumist julgeolekunõukogu alaliste liikmete hulka,» ütles Eesti välisminister. «ÜRO julgeolekunõukogu peab muutustega kaasas käima - maailm on võrreldes ajaga, mil julgeolekunõukogu loodi, palju edasi arenenud,» märkis Paet.

Paet ja Takemasa rääkisid ka Eesti ja Jaapani koostööst ÜROs ja vastastikuste kandidatuuride toetamisest kandideerimisel ÜRO juhtorganitesse. Paet tutvustas Eesti kandidatuuri ÜRO inimõiguste nõukogusse 2012. aastal ning ÜRO julgeolekunõukogu mittealalise liikme kohale 2020. aastal.

Rääkides kahe riigi majandussuhetest ja koostööst rahvusvahelistes organisatsioonides oli jutuks ka eelolev Eesti peaministri ja äridelegatsiooni visiit Jaapanisse. Välisminister Paeti sõnul on Eesti eksport Jaapanisse olnud rõõmustavalt kasvuteel. «Eesti eksport Jaapanisse on viimase aasta jooksul tõusnud 14%. Kindlasti aitavad kavandatavad visiidid ning EASi majandusesindaja tegevus Jaapanis kaasa Eesti ja Jaapani vaheliste majanduskontaktide jätkuvale arengule,» ütles Paet.

Paet tegi ettepaneku kaaluda Eesti ja Jaapani vahelise valitsustevahelise koostöökokkuleppe sõlmimist finantsteabe vahetamise kohta rahapesu ja terrorismi rahastamise vastaseks võitluseks. Räägiti ka tulevaste visiitide kavandamisest Eesti ja Jaapani vahel ning Paet andis oma Jaapani kolleegile edasi kutse Eesti külastamiseks. «Ka Eesti ja Jaapani vaheliste poliitiliste konsultatsioonidega jätkamine on meie suhete arendamiseks vajalik,» märkis Paet.

Paeti sõnul on positiivne märk Eesti ja Jaapani suhete arengust ka see, et Jaapan on määranud Eestisse oma esimese Tallinnas resideeriva suursaadiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles