Venemaa tahab osta nelja Mistral-tüüpi dessantlaeva

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse mereväe helikopterikandja  Mistral.
Prantsuse mereväe helikopterikandja Mistral. Foto: SCANPIX

Prantsuse kaitseministeeriumi kinnitusel soovib Venemaa Föderatsioon Prantsusmaalt osta nelja kõrgtehnoloogilist Mistral-tüüpi helikopterikandjat.


«Enam ei ole jutt ühest meredessandi juhtimislaevast, vaid neljast,» kommenteeris kaitseministeeriumi relvaosakonna esindaja Jacques de Lajugie Pariisis ajakirjanikele, vahendas AFP.

Lajugie sõnul on Prantsusmaa nõustunud relvamüügi põhitingimustega. Väidetavalt on Prantsuse president Nicolas Sarkozy 200 meetrit pika aluse müügiks Venemaale ka loa andnud.

Lajugie sõnul langetatakse otsus paari nädala jooksul, kuid tema kinnitusel peavad riigid tehingu heaks kiitma ka poliitilisel tasandil. Venemaa on pidanud samalaadse aluse soetamise kõnelusi ka Hispaania ja Hollandi relvatootjatega.

Muret dessantlaevaga seotud tehingu üle on avaldanud Balti riikide kõrval ka Ukraina ja Gruusia eksperdid, kes on rõhutanud, et NATO, ELi ning Venemaa koostöö ei tohi toimuda teiste riikide julgeoleku arvel. Seejuures oleks relvatehing esimene omalaadne NATO riigi ja Venemaa vahel.

Mistral, mis on Prantsuse laevastiku suuruselt teine alus, kaalub 21 000 tonni ning võib vedada helikoptereid, maabumisaluseid, tanke ja muud sõjatehnikat ning kuni 900 inimest.

Seejuures sobib alus ka dessantide korraldamiseks, mis ajas tagajalgadele Venemaa naabruses asuvad endised liiduvabariigid, kelle eksperdid nimetasid relvatehingut julgeolekuriskiks kogu alliansile.

Venemaa naaberriike ärritas ka Venemaa kindrali sõnavõtt, milles viimane vihjas, et Mistraliga oleks Vene sõjalaevastik augustisõja ajal jõudnud märksa kiiremini Gruusia vetesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles