Inimese elu tähtsamad hetked kolivad arvutisse

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielu kolib internetti.
Abielu kolib internetti. Foto: Urmas Nemvalts

Kes soovivad abielludes saada ka nostalgilise pabertunnistuse, peavad kiirustama – alates juulist ei anna perekonnaseisuasutused välja enam sünni-, surma- ega abielutunnistusi, vaid neid hakkavad asendama väljavõtted rahvastikuregistrist.

Selle aasta 1. juulil jõustub perekonnaseisutoimingute seadus, mis viib inimese elu tähtsamad hetked arvutisse – üleminekuga elektroonilisele süsteemile loobutakse sümboolse, emotsionaalse väärtusega sünni- ja abielutunnistuste välja­andmisest.

Siiski ei kao paberandmebaas täielikult, sest perekonnaseisuametnik peab pärast perekonnaseisukande tegemist viivitamata sellest väljatrüki tegema, selle oma allkirjaga kinnitama ning siseministeeriumile saatma. Nii säilivad kõik perekonnaseisuandmed ministeeriumis ka siis, kui elektroonilise andmebaasiga midagi juhtub.

Eelnõu peamine eesmärk on korrastada perekonnaseisukannete tegemist, et nii sünni, surma kui ka abielu sõlmimise korral oleks kõik andmed rahvastikuregistris.

Tallinna perekonnaseisuameti juhataja Karin Kask tõdes, et kümned mehed on talle juba muigamisi öelnud, et nüüd kaob ära abielust kõrvale hiilijate kuldlause: miks abielluda, milleks meile see paber lauasahtlis?! «Ehk nüüd saavad kõik abielluda, sest sümboolset paberit enam ei tule,» naeris Kask, lisades, et tegelikult ei ole inimesed veel selleks valmis, et nende tähtsündmusest paberil mälestust ei jää.

Väljaprinditud tõend küll antakse, kuid teatud pidulikkus kaob. «Ideaalis on tulevikus nii, et iga asutus, mis vajab perekonnaseisu kohta teavet, saab selle registrist kätte ja inimene ei pea seda enam vahendama,» ütles Kask. «Kuna meil on aga terve hulk asutusi, mis ei saa registrile ligi, võib see muudatus veidi ennatlik olla, aga kusagilt peab ju alustama.»

Kask leidis, et surmatunnistuse kadumine võib probleeme tekitada, kuna kõigil matusebüroodel ei ole võimalik registrisse pääseda.

Juuli on Eestis abiellumiste kõrgperiood. Kuna uus seadus toob vähemalt üleminekuajal kaasa palju konarusi, on Tallinna perekonnaseisuametis puhkused edasi lükatud.
Kask nentis, et neil ei ole praegu selget plaani, kuidas paberil olev seadus ja tegelik teenindus omavahel ühendada.

Nimelt ei tule uue korra järgi enam abieluakti, vaid koostatakse protokoll. Ja enne ei saa vastabiellunutele registri väljavõtet ehk tõendit kätte anda, kui protokoll on skaneeritud andmebaasi. «Piduliku ja südamliku tseremoonia ning protokolli koostamise ühendamine saab keeruline olema,» tunnistas Kask.

Uue seaduse järgi on võimalik abielu sõlmida ka notari juures. Õnnepaleedele ei tohiks see töö lõppemist tähendada, sest omal ajal arvati ka, et kui vaimulikud hakkavad abielusid sõlmima, lähevad kõik kirikusse, aga Kase sõnul on vaimulike juures registreerimine üsna tagasihoidlikuks jäänud.

Täiesti uus on suvel kehtima hakkava seaduse puhul varalahenduse otsustamine. Kui armunud paar annab sisse abieluavalduse, peavad nad olema selleks hetkeks ka suutnud kokku leppida, missugust varalahendust nad kasutavad: kas ühisvara, lahusvara või juurdekasvu vara. «See tuleb avalduse esitamiseks ära otsustada, kuigi sel hetkel mõtlevad inimesed ilmselt kõige vähem oma lahutuse peale,» tõdes Kask.

Kui abiellujad oma varalahenduse valikut ei avalda, loetakse valituks varaühisuse regulatsioon. Mida üks või teine lahendus tähendab, peab abiellujatele selgitama perekonnaseisuametnik. 

Abiellumine muutub peaaegu paberivabaks

Muudatused pereseisutoimingutes alates 1. juulist
•    Perekonnaseisutoimingute seaduse jõustudes minnakse üle elektroonilisele süsteemile ja loobutakse sünni-, surma ja abielutunnistuse väljaandmisest. Rahvastikuregistrisse tehakse vastav sissekanne, millest tehakse väljavõte ehk tõend.
•    Uudsena lisandub hooldusõiguse kandmine rahvastikuregistrisse, sest üksnes hooldusõiguslik vanem on lapse seaduslik esindaja.
•    Sünnitunnistuse puhul kaob ära isa kande tegemine ema ütluste alusel.
•    Perekonnaseisuametnik saab talaari.
•    Notarid saavad õiguse täita abielu sõlmimise ja lahutamisega seotud perekonnaseisuasutuse ülesandeid.
•    Kõik ametnikud, kel on õigus inimesi paari panna, samuti vaimulikud, peavad enne seaduse jõustumist sooritama eksami. Läbi põrudes kaotab ametnik senise paaripanemise õiguse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles