Eesti teeb Läänemere kaitseks seaduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormine Läänemeri.
Tormine Läänemeri. Foto: AP / Scanpix

Peaminister Andrus Ansip ja keskkonnaminister Jaanus Tamkivi osalesid täna Läänemere äärsete riikide tippkohtumisel, kus kinnitasid, et Eesti koostab Läänemere kaitseks merekeskkonna kaitse seaduse.

Ansip ja Tamkivi rõhutasid oma kõnedes, et Läänemere puhtuse taastamine on Eesti jaoks esmatähtsusega ülesanne.

«Keskkonnaministeerium hakkab välja töötama mitmeid standardeid ja merekeskkonna kaitse meetmeid,» ütles Tamkivi. «Oleme otsustanud koostada ka merekeskkonna kaitse seaduse.»

Seadus loob eelduse merekeskkonna tõhusaks kaitseks ning aitab oluliselt kaasa merekeskkonna parema seisundi saavutamisele. Seadus hakkab reguleerima näiteks merealade kasutust, erineva päritoluga reostusi, teaduslikke mereuuringuid, rahvusvahelist koostööd ja muud sellist.

Merekeskkonna kaitse seaduse eelnõu on kavas valmis saada aastaks 2012 ja jõustumist plaanitakse aastaks 2014.

«Tegemist on meie kõrgeima prioriteediga, kui võtta arvesse, et meie koguterritooriumi ja -elanikkonnaga võrreldes on meie rannajoon pikk ning mereala suur,» märkis Ansip.

Lisaks riiklikele kohustustele on omapoolsed lubadused Läänemere seisundi parandamiseks andnud ligi 140 Läänemere äärsete riikide ettevõtet ja asutust, nende hulgas ka neli Eesti ettevõtet: Eesti Energia, Reval Hotels, Tallink ja BLRT Grupp.

Kõikide Läänemere äärsete riikide juhtide tippkohtumise ajendiks oli asjaolu, et Läänemeri on maailma üks saastatumaid meresid - seetõttu peetakse kiirete abinõude rakendamist hädavajalikuks. Iga valitsusjuht või riigipea tutvustas kohtumisel konkreetseid kohustusi, mida riigid endale võtavad või on juba võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles