Suri Enn Soosaar

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Soosaar
Enn Soosaar Foto: Liis Treimann

Täna lahkus meie hulgast tunnustatud ja armastatud tõlkija, kirjanduskriitik ja publitsist Enn Soosaar, ütles Postimees.ee´le Eesti Kirjanike Liidu esimees Karl Martin Sinijärv.

«Hea ja targa inimese lahkumisest on alati kole kahju ja jääb ainult loota, et keegi samaväärne suudab tema sammudes astuda,» ütles Sinijärv lahkunu mälestuseks.

Soosaar suri 72-aastasena Keila haiglas raske haiguse tagajärjel. Kus ja millal toimub tema ärasaatmine, selgub Sinijärve sõnul lähipäevil.

Enn Soosaar sündis 13. veebruaril 1937. aastal Tallinnas Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku vaimuliku pojana. 

Oma tõlkijateed alustas ta 1965. aastal ning temast sai üks viljakamaid ja pädevamaid ameerika kirjanduse vahendajaid Eestis. Ta on avaldanud rohkesti artikleid, tutvustusi ja järelsõnu peamiselt ameerika kirjandusest, aga kirjutanud ka tõlkeprobleemidest ja tõlkekirjanduse ülevaateid ning retsenseerinud ajakirjanduses üle kahesaja tõlkeraamatu.

Aastatel 1979 - 1987 pidas ta nädalalehes «Sirp ja Vasar» autorirubriiki «Tõlkeraamatuid lehitsemas».

Soosaare tõlkijapanus on olnud eriti oluline kolme ameerika kirjaniku jõudmisel eesti keelde ja kirjanduskultuuri: Ernest Hemingwaylt on ta tõlkinud «Pidu sinus eneses», «Kellele lüüakse hingekella», «Hüvasti, relvad» ning «Vanamees ja meri»; William Faulknerilt «Hälin ja raev», läbilõikevalimikud «Yoknapatawpha uusaeg» ning «Küla»; Saul Bellow'lt «Püüa päeva», «Herzog», «Mr. Sammleri planeet» ja «Vargus».

Enn Soosaare tõlkelooming hõlmab aga ka niisuguseid autoreid, nagu F. Scott Fitgerald, Thornton Wilder, Bernard Malamud, James Baldwin, Truman Capote, Patrick White, I. B. Singer, E.L. Doctorow, J. M. Coetzee, I. Fleming, John Le Carré jpt.

Soosaar on korduvalt pälvinud oma tõlgete eest auhindu.

1990-ndatel aastatel kujunes Enn Soosaarest Eesti üks silmapaistvamaid avalikke intellektuaale, kelle kolumnid täitsid erinevate päeva- ja nädalalehtede veerge. Soosaar oli ka ajalehe Postimees püsikolumnist ning 2008. aastal valis leht ta aasta arvamusliidriks.

Samuti on Soosaar valitud Tallinna Ülikooli audoktoriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles