Öise Vahtkonna liikmed hülgavad organisatsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öise Vahtkonna liikmed Dmitri Linter (vasakul)ja Maksim Reva
Öise Vahtkonna liikmed Dmitri Linter (vasakul)ja Maksim Reva Foto: Liis Treimann

Kaheksa Öise Vahtkonna liiget kirjutas üheaegselt avalduse organisatsioonist väljaastumiseks, tuues põhjuseks arengu pidurdumist ja autokraatiat organisatsiooni juhtimisel.


Grupilahkumise eestvedaja Larissa Neštšadimova märkis venekeelsele Postimees.ee'le, et ajendi selleks sammuks andsid muutused vahtkonna moraalses kliimas. «Me muutusime eestlaste jaoks «hirmutisteks», kuid midagi loovat liikumises enam ei toimunud.» Nende avaldus on väljas ka Öise Vahtkonna kodulehel.

Neštšadimova on mõelnud luua uue organisatsiooni, mis võiks ühendada kõigi Eestis elavate rahvuste esindajaid. «Me loobume Linteri loodud skeemist: tänav-massimeedia-kohus.» Larissa Neštšadimova sõnas, et üks nimevõimalus uuele organisatsioonile on «Üheskoos» («Вместе»).

Ka vahtkonna sakslasest liige Klaus Dornemann rääkis, et mõtleb organisatsioonist lahkumisele, kuid seda mitte Linteri pärast, vaid sellepärast, et ühingul puudub selge kontseptsioon. Dornemann lisas, et on algusest peale püüdnud liikmeteni tuua ideed sellest, et nende tegevus ei saa seisneda üksnes vastupanus võimudele. «Teate, minule ei meeldinud pronkssõdur algusest peale, kuid veel rohkem ei meeldinud mulle see, kuidas võimud selle teisaldasid. Seepärast ma astusin ka Öise Vahtkonna liikmeks. Kuigi tegelikult rohkem organisatsiooni poliitilise tegevuse pärast, mis peaks aitama rahvusvähemusi Eestis.»

Öise Vahtkonna juhatuse liige Maksim Reva, keda lahkumisavalduses samuti märgitakse, austab lahkujate otsust ja soovib neile edu. «Meie organisatsioon elab oma elu, inimesed tulevad ja lähevad. Mul on kahju, et need lugupeetud inimesed otsustasid selle sammu teha, kuid ma olen avatud edasisele koostööle.Larissa Neštšadimova etteheidete kohta, et vahtkond ei taha teiste parteidega läbi käia, ütles Reva, et Öine Vahtkond pole poliitiline partei, et teistega avalikkuse ees süleleda. «Meie oleme kolmas sektor.»

Öine Vahtkond loodi ajal, mil valmistati ette pronkssõduri teisaldamist. Organisatsioon seadis oma sihiks võimude sarnaste ettevõtmise keelustamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles