Riik loob kultuuripärandi infoportaali

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline näeb välja sakslaste kultuuripärandi infoportaal.
Selline näeb välja sakslaste kultuuripärandi infoportaal. Foto: bam-portal.de

Kultuuriministeerium plaanib kultuuri- ja ajaloohuviliste rõõmuks avada aasta lõpus portaali, mis võimaldab teha päringuid erinevates mäluasutustes olevate kultuuripärandite kohta.


Kultuuriministeeriumi infotehnoloogia büroo osakonna juhataja Indrek Eensaar rääkis, et kui Eestis on praegu näiteks eraldi muuseumide infosüsteemid ja raamatukogude infosüsteemid, siis loodav keskportaal lubab pärast päringu esitamist neist kerge vaevaga kõik huvipakkuva üles leida. «Huviline ei pea minema igasse süsteemi eraldi, vaid saab oma otsingud sooritada ühest kohast. Tehakse otsing, tuleb hulk vastuseid ja neist huvipakkuvale klikkides satub inimene algsesse infosüsteemi, kus see objekt on kirjeldatud,» selgitas Eensaar.

«Kas poleks olnud keskportaali mõtet koondada viidete asemel kogu materjal? Ei, kuna see maht oleks suur ja ei ole mõtet andmeid dubleerida. Seal on lihtsalt kirjeldus, nagu raamatukogud kataloogis ning võimalusel ka thumbnail-fotod.»

Praeguste plaanide järgi koondaks infovärav viiteid arhiividest, raamatukogudest, muuseumidest. Portaali materjalide lisamine hakkab käima automaatselt. Kõigepealt lisatakse andmed valdkondlikesse infosüsteemidesse ning keskne portaal tõmbab kirjete kirjeldused automaatselt endale kokku.

Portaali kasutajatena nähakse eelkõige neid, keda Eesti kultuuripärand huvitab. «Ehk siis õpilased-üliõpilased, teadustöödega tegelejad ning niisama kultuurihuvilised,» ütles Eensaar.

Pärandi koondamise idee on Eensaare sõnul meeles mõlkunud juba kaua. See oli sees ka ministeeriumi digitaalse kultuuripärandi säilitamise arengukavas. «Sama teed on ka mitmed välispartnerid läinud ning tihenevate välissuhete tulemusena hakkas ka sealtpoolt portaali vajalikkus selgeks saama.»

Projekti nimi on eestvedajate sõnul praegu lihtsalt «kultuuripärandi portaal», aga kui kellelgi on mõni väga hea nimi välja pakkuda, siis see oleks Eensaare kinnitusel kindlasti teretulnud. «Aimu sellest, milline ta välja hakkab nägema, saab sarnasest sakslaste portaalist, mis koondab kokku arhiivid-raamatukogud-muuseumid. Meie oma tuleks veidi laiem,» lubas Eensaar.

Portaali loomiseks kuulutas kultuuriministeerium välja riigihanke, pakkumisi oodatakse esimeseks märtsiks. Rahad infovärava ehitamiseks tulevad euroliidu vahenditest. Portaali hakkab administreerima ministeerium.

Indrek Eensaare kinnitusel loodetakse portaal käivitada selle aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles