Venemaa huvitub Prantsuse soomukite ostmisest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaal toodetav kerge soomustatud sõiduk (VBL) ISAFi väekontingendi kasutuses Afganistanis.
Prantsusmaal toodetav kerge soomustatud sõiduk (VBL) ISAFi väekontingendi kasutuses Afganistanis. Foto: Wikimedia

Venemaa siseministeerium tundis huvi Prantsuse firmas Panhard General Defense toodetavate kergete soomustatud sõidukite VBL võimaliku ostmise vastu.


Ajalehe

Kommersant

andmetel algasid läbirääkimised eelmise aasta novembris, kuid ametlikule tasemele pole need jõudnud. Läbirääkimiste protsessis osalevad Panhard ja Vene siseministeeriumi üksuste tehnilise varustamisega tegelev firma STiS (Eritehnika ja side).



STiS-i esindaja Anatoli Platonov rääkis Kommersandile, et jutt käib ühe VBLi (Vehicule Blinde Leger) ostmisest katsetamise eesmärgil. Peamiseks kriteeriumiks, mille järgi STiS otsuse langetab, saab olema efektiivsuse ja hinna suhe.



Sõjatehnika kataloogides jääb VBLi hind 230 000 - 280 000 dollari vahemikku (2,65-3,22 miljonit krooni).

Panhardi peadirektori Christian Monsi sõnul huvitas Venemaad VBLi võime ületada takistusi paremini kui teised soomukid. Prantsuse firma oletusel võisid venelased huvituda ka soomustatud sõiduki manööverdusvõimest.

Venemaa siseministeeriumi arvab, et lisaks eelpool mainitud omadustele ületab VBL Vene amfiibsõidukeid ka ujuvuse poolest.

Kaks kuni neli inimest mahutav VBL töötati Prantsusmaal välja 1980ndate keskel. Sõiduk kaalub kuni neli tonni ja selle mootori võimsus jääb 95-125 hobujõu vahemiku. VBLi maksimaalne sõidukiirus on 95 kilomeetrit tunnis ja see võib korraga läbida kuni 600 kilomeetrit.

Prantsusmaa sõjaväe kasutuses on 1600 VBLi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles