Haitis vahistatud misjonäridel polnud ühtegi orbu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA babtistidega üle piiri reisima pidanud lapsed istumas Haiti politsei sõidukis.
USA babtistidega üle piiri reisima pidanud lapsed istumas Haiti politsei sõidukis. Foto: Reuters / Scanpix

Ehkki veebruari alguses Haiti piiril peatatud misjonärid kinnitasid, et nad tahtsid päästa orbusid raskest olukorrast, polnud nende bussist leitud lastel lähisugulastest puudust.


Associated Pressi reporteri külaskäigud slummidesse, kust lapsed olid pärit, tõid päevavalgele, et kõigil 33 alaealisel olid vanemad elus. Samas kinnitasid nad, et andsid oma võsukesed ameeriklastele lootuses, et need viiakse turvalisemasse paika, kus pakutakse toitu ja ravi.

Nüüd kardavad vanemad, et ei näe oma lapsi kunagi, sest nad on paigutatud ühte SOS-lastekülla Port-au-Prince'is.

Haiti piiril tabatud misjonäride juht Laura Silsby seevastu kinnitas varem samale uudisteagentuurile, et kõik neile loovutatud lapsed olid kas täiesti üksikud või kaugete sugulaste käest saadud.

Silsby ja tema abiline on endiselt Port-au-Prince'i vanglas, samas kui ülejäänud kaheksal ameeriklasel lubati sel nädalal kodumaale naasta tingimusel, et nad ilmuvad vajadusel kohtuprotsessile.

Haiti võimud süüdistavad misjonäre, kes enamikus on Idaho osariigi baptistid, lasteröövis ja katses neid dokumentideta riigist välja viia. Misjonäride sihiks oli ühte kuurorti Dominikaani Vabariigis rajatav orbudekodu.

USA misjonäridele aitas «orbe» koguda Atlantas elav Jean Sainvil - Haiti päritolu pastor, kes veenis laste vanemaid, et nende võsukesed tuleb haiguste ärahoidmiseks rusudest minema toimetada.

Sainvili lubaduse kohaselt oleks lapsed viidud turvalisse kohta ja vanemad saanuks neid soovi korral uuesti näha. Pastori väite kohaselt ei ole ka saareriigi orbudekodudes elavatest sadadest tuhandetest lastest ligi pooled tegelikult vanemateta.

Mureks olevat aga see, et vanemad ei suuda nende eest hoolitseda, ning osa lastest satub inimkaubanduse võrku - orjadeks või teenijateks. Haiti valitsus keelas just selle kartuses pärast jaanuaris riiki tabanud hävitavat maavärinat adopteerimise sootuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles