Eesti ujujad tegid Soome lahel läbi tõelise Kolgata teekonna

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile õhtul kella üheksaks jõudis Bruno Nopponen sihtpunktist nägemiskaugusele. Joogipausi ajal kurtis ta ainult jalgade külmetamist. Teda saatval kaatril jälgis kolm abilist tema seisundit.
Eile õhtul kella üheksaks jõudis Bruno Nopponen sihtpunktist nägemiskaugusele. Joogipausi ajal kurtis ta ainult jalgade külmetamist. Teda saatval kaatril jälgis kolm abilist tema seisundit. Foto: Raigo Pajula

«Miks me ujume üle Soome lahe? Jube igav oleks öelda, et teeme seda enese ületamiseks,» rääkis üle kuue tunni Eesti poole ujunud Andrus Jaamul. «Aga nii see on!» tunnistas ta.

Üks eesti naine ja viis meest võtsid ette ennast ületava katsumuse ning proovisid esimeste inimestena ujuda Soome mandrilt Eestisse. Esialgse plaani järgi pidid nad ujumist alustama kella viiest Porkkalast ning umbes 18 tunni pärast jõudma Suurupi poolsaarele.

Kuna aga Soome meedia oli üritusest haisu ninna saanud, siis toimus enne intervjuude andmine Nelonenile. Ujujad said teele asuda alles tund aega hiljem.

Raske 55-kilomeetrise vesise teekonna võtsid ette Kinne Tõnisson, Andrus Jaamul, Bruno Nopponen, Priit Vehm, Toomas Haggi ja Henri Kaarma. Kuuest ujujast viis startisid kalipsodes. Üksnes Kaarma ujus lühikestes ujumispükstes, sissemäärituna vaseliiniga.

Ujumist soodustas suhteliselt rahulik meri ning üha tõusev temperatuur. Siiski esines ka raskendavaid tegureid, nagu mööduvate laevade tekitatud lained. Ujujaid saatsid julgestuspaadid, kust anti iga 15 minuti tagant süüa ja juua. Enamjaolt oli ka söök joogi kujul ning sisaldas mineraale, aminohappeid ja süsivesikuid.

Merele allajääjad


Keskpäeval katkestasid pärast 20-kilomeetrist teekonda Jaamul ja Tõnisson. «Kolmandast tunnist alates ei seisnud enam midagi sees ja hakkasin oksendama,» rääkis Jaamul.

Nii ei jäänud mehel muud üle, kui ronida julgestuspaati ning asuda kaasa elama triost ainsana jätkanud Vehmile. Mõne tunni möödudes olid katkestajad juba enam-vähem taastunud.

Kella nelja ajal päeval oli Jaamul vastu pidanud kaasujujate edu suhtes optimistlik. «Pool maad on ujutud ja mina arvan küll, et nad jõuavad omal jõul kaldale,» rääkis Jaamul. Selleks hetkeks oli ka Tõnissoni enesetunne paranenud.

«Nüüd on juba rahulik, aga pärast veest välja tulemist oli veel mitu tundi halb olla,» rääkis Tõnisson. «Takistasid suured lained, tekkis merehaigus ja oksendasin mitu korda. Spordijook ega miski muu enam sees ei püsinud,» lisas ta.

«Kui veest välja sain, siis mõtlesin, et sellist asja enam ette ei võta,» rääkis Tõnisson. «Nüüd mõtlen, et järgmisel aastal proovin uuesti!» Kella viie paiku oli naise enesetunne juba niivõrd hea, et hüppas tagasi vette aega parajaks tegema.

Kui neilt ujujailt küsida, miks nad seda teevad, siis Jaamul vaid ohkab. Seda küsitakse sageli. «Ei tahaks nii öelda, aga eks ikka enese ületamiseks,» rääkis mees.

Kella kuuest katkestas ka Haggi. Tal oli jäänud ujuda veel 23 kilomeetrit. Mehel olevat jaks otsa saanud.

Veerand kaheksa paiku katkestas ka Kaarma. Mees oli ilma kalipsota vees rohkem kui
13 tundi, kusjuures pikka aega oli vee temperatuur ainult 15,8–16,5 kraadi.

Öösel kodumaa randa


Postimees hoidis ujujatel silma peal kuni kella üheksani õhtul. Selleks ajaks oli Nopponenil ujuda ligi 14,5 kilomeetrit ja Vehmil 18 kilomeetrit. Kella üheksase seisuga oleksid nad pidanud kohale jõudma umbes kahe ja nelja vahel öösel.

Küsimusele, kas Nopponen kavatseb katkestada, vastas ta muiates, et arvatavasti ei lastaks teda paati. Hoolimata jalgade külmetamisest õhkus temast optimismi lõpetada.
«Kõige raskem osa oli lahe keskel, kus segasid lained ja laevad,» ütles ta.

Teekond Porkkalast Suurupisse

6.02
Start Porkkalast. Veetemperatuur 17,7 kraadi, õhutemperatuur 17 kraadi, kerge taganttuul.
9.12
Haggi ja Nopponen rühivad koos ees. Vee soojus on ligi 16,5 kraadi. Esimesel paadil on sihtkohani 42,6 km.
Tagapool ujub kolmik Tõnisson, Jaamul ja Vehm. Esimesest kahest on nad maas ca 1,6 km.
12.00
Haggi ja Nopponen jõuavad laevateele ning laevade tekitatud lained segavad. Vesi on 18 kraadi soe. Suurupini jääb veel 34,5 km.
Tõnissonil ja Jaamulil tekivad tõsised raskused. Kuigi Vehmil jagub jõudu, ei saa ta kiiremini ujuda, sest neil on ühine saatepaat.
12.18
Jaamul ja Tõnisson katkestavad. Esimestest, Haggist ja Nopponenist, on nad sel hetkel maas ligi 2 km. Vehm ujub edasi ja ei näita väsimuse märke.
14.20
Kaarma möödub Haggist, kes jääb maha ca 200–300 m. Nopponen on umbes 1 km jagu Kaarmast ees. Veetemperatuur 19 kraadi.
17.10
Nopponen on teistest pikalt ees. Kaarma on tempos oluliselt järgi andnud ja Vehm jõuab talle lähemale. Ta jääb Kaarmast maha veel umbes 2,1–2,2 km.
18.00
Katkestab Haggi, kel oli ujuda veel 23 km.
19.17
Katkestab Kaarma.

Allikas: Emeri Lepp, avaveeujumine.blogspot.co

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles