Putini rünnak maksis aktsiaturule kümneid miljardeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putini kriitika ajab suurt söe- ja terasetootjat põhja
Putini kriitika ajab suurt söe- ja terasetootjat põhja Foto: Reuters

Venemaa peaministri Vladimir Putini neljapäevane rünnak metallurgiaettevõtte Mechel ja selle omaniku Igor Zjuzini vastu läks Vene aktsiaturule meedia andmetel maksma ligi 60 miljardit dollarit.

 

Putini avaldus provotseeris paanilise müügilaine, kirjutas ärileht Kommersant. Vene aktsiaturu indeksid naasid aasta alguse tasemele, kui maailma aktsiaturge mõjutas hüpoteegikriis, viitas väljaanne.

Suurfirma ümber tekkinud olukorra lahenemiseni jätkuvad Vene aktsiaturul närvilised ajad, hoiatavad ka eksperdid.

Reedel tabas turgu üks suurimaid langusi viimasel aastal. Kõik indikaatorid langesid üle viie protsendi, Vene turu kapitalisatsioon alanes 58 miljardi dollari võrra tasemeni 1,115 triljonit dollarit.

Kommersant märgib, et ehkki langesid pea kõikide Vene firmade aktsiate hinnad, puudutas hinnalangus enim metallurgiasektorit, kus kaheldamatuks liidriks oli Mechel, mille aktsiad kaotasid hinnas 29,64 protsenti.

Severstal järgnes 10,13 protsendi ja Magnitogorski metallurgiakombinaat 9,96 protsendi suuruse langusega.

Analüütikud on ühte meelt, et turul toimunu tingis just peaministri kriitika Mecheli aadressil. Putin süüdistas firmat koksisöe sisehindade põhjendamatus tõstmises ekspordihindadega võrreldes ning lubas selle juhile saata ise arsti, kui too kiiresti väidetavast haigusest ei parane.

Samas märkisid eksperdid, et väärtpaberiturgu mõjutas kindlasti ka Briti-Vene kütusekontserni TNK-BP juhi Robert Dudley sunnitud põgenemine Venemaalt, mis leidis samuti aset neljapäeval.

«Putini käitumine meenutas ekspertidele Jukose asja algust,» tõdes Kommersant. «Mäletades toda lugu alustasid Lääne investorid pikemalt mõtlemata müüki algul USAs, aga seejärel ka siin,» selgitas investeerimisfirma KIT Finance esindaja Sergei Žarov.

Renaissance Securities’e analüütik Roland Nash kirjutas oma raportis, et Vene ärimaailmale tuletati meelde mängureeglid: suuromanikest oligarhid ei tohi unustada sotsiaalseid ega poliitilisi kohustusi, aga «mänge» hinnakujunduses ja turgudega manipuleerimist hakatakse rangelt karistama, osutas ärileht.

ING analüütikud aga viitavad omakorda, et toimuv näitas Vene firmade jätkuvalt tugevat sõltuvust võimude kapriisidest. «Just riigi tegevusega olid seotud kõik kõmulised sündmused, mis mõjutasid aktisaturu reedest langust,» kinnitas see grupp.

Kuni olukord Mecheli ümber ei lahene, jätkub palavikulisus Vene tugudel. Kommersandi allikad võimuringkondadest ei usu, et Mechelit tabab Jukose saatus, ent olukorda väärtpaberiturul see ei paranda.

«Kui kõlavad sellised avaldused, siis pole enam tähtis, millist firmat need puudutavad. Paaniline müük ujutab üle kõik sektorid,» osutas ajaleht, viidates ekspertidele, kelle hinnangul jätkub viie- kuni seitsmeprotsendiline langus Vene väärtpaberiturul ka lähipäevil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles