Mihkelson: Venemaa on NATO liikmed kirbule võtnud

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Iskander-tüüpi raketikompleksid.
Vene Iskander-tüüpi raketikompleksid. Foto: SCANPIX

Venemaa kava paigutada Iskander-tüüpi raketid Eesti piiri lähedale paistab olevat selge eesmärgiga võtta Balti riigid sihikule, leiab väliskommentaator Marko Mihkelson.

Isamaa ja Res Publica Liidu liige ja riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson kommenteerib oma blogis eile Venemaa päevalehes Kommersant ilmunud artiklit, kus Vene Föderatsiooni maavägede ülema kindralpolkovnik Aleksandr Postnikov teatas, et kõige kaasaegsemad mobiilsed ballistilised raketid Iskander paigutatakse Eesti piiri vahetusse lähedusse Leningradi oblastisse.

Mihkelson meenutab, et Venemaa on Iskanderidega ähvardanud varemgi, kui president Dmitri Medvedev lubas vastukaaluks USA raketikilbi plaanidele paigutada raketid Kaliningradi. «Hiljem loobuti sellest plaanist, kuid nüüd näib, et ikkagi on NATO liikmesmaad võetud kirbule,» märgib Mihkelson.

«Luuga lähistel asuvad metsad on koduks 26. raketibrigaadile, kus siiani on relvastuses 100-kilomeetrise tegevusraadiusega taktikalised raketikompleksid Totška. Iskanderide tulek muudaks tegevusraadiuse korraga viis korda suuremaks, mis võimaldaks kirbul hoida kõiki Balti riikide sihtmärke,» arutleb Mihkelson.

Mihkelsoni sõnul pole sugugi väheoluline, et Kommersandis rõhutati just nimelt Balti riikide jäämist Luugasse kavandatud Iskanderide laskeulatusse. «Kommersant ka viitas, et Balti riikide, seega NATO reaktsiooni ei pruugi kaua oodata. Seega justkui ettekavandatud provotseerimine.»

«Kindral Postnikovi avaldus ning võimalik raketipaigutus ei tohi kindlasti jääda NATOs tähelepanuta,» kinnitab Mihkelson. «Kui Euroopa arvab, et Külm sõda on lõppenud, siis kas seda ikka arvab ka Venemaa?» küsib ta retooriliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles