Näitlejad käivad kulka kulul soojamaareisidel

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karol Kuntsel
Karol Kuntsel Foto: Egert Kamenik/ Postimees

Kultuurkapitalist on viimase paari aastaga saanud kui riiklik turismibüroo, sest hulk näitlejaid on avastanud mooduse kulka toetuste eest kultuuri-ja enesetäiendamisreiside sildi all eksootilisi paiku külastada.


Kummalisel kombel pole rännukirg tabanud muusikuid, kunstnikke ega kirjanikke, kes küsivad riigilt raha raamatu ilmutamiseks, pilliremondiks või laulutundideks, kirjutab

Äripäev

.

Rändavad ainult näitlejad. Nad ei pelga reiside eest küsida kümneid tuhandeid kroone. Riik pole ka rahaga kitsi: viimase, 80 000-kroonise rahasüsti said noored näitlejad, kes oma kaasadega siirduvad ümbermaailmareisile.

Raha on kultuurkapital andnud näitlejate kultuurireisideks Pariisi, Kreekasse, aga ka enesetäiendamisreisile Hiinasse, Indiasse, Kuubale või Madagaskarile.

Selle aasta novembris stardivad näitlejad Ott Aardam ja Karol Kuntsel koos kaasade Laura Peterson-Aardami ja Eneli Rauaga ümbermaailmareisile.

Kolm esimest on näitlejad, Raud aga õpib koreograafiat.

Eesmärk on vaadata maailma teatrit ja erinevaid kultuure.

Näitlejatel on Indias kavas osaleda teatrialase õpikoja seminaril. Inimese kohta loodavad nad kokku raha saada veidi üle 200 000 krooni.

«Tegu on kultuuriinimeste palkasid arvestades kuluka reisiga, mistõttu tuleb meil Austraalias töö- ja puhkeviisaga raha teenida, et reisi jätkata,» ütleb Karol Kuntsel. «Meie taotlus oli väga põhjalik - riikide kaupa on kirjas, kus mida teeme, kui kaua oleme ning kui palju on omafinantseeringut.»

Ka olevat Kuntseli sõnul lepingus punkt, mille järgi tuleb ebaõnnestumiste ja plaanide mittetäitmise korral raha kultuurkapitalile tagastada.

Kultuurkapitali juhataja Raul Altmäe möönab, et ta polegi taotluste sisuga kursis, sest selleks olevat teised inimesed.

Ta on kursis, et kõnealustes taotlustes on sageli palju «õhku» - enamasti küsitakse suuremaid summasid, kui kultuurkapital toetada saab.

Ka kultuuriminister, kultuurkapitali nõukogu esimees Laine Jänes pole oma pead vaevanud esitatud rahataotluste sisuga.

«Kultuurkapitali sihtkapitalides langetatavatesse otsustesse kultuurkapitali nõukogu esimees ei sekku,» ütleb ta. «Neid otsuseid langetavad sihtkapitalidesse kuuluvad eksperdid ja neid loomingulisi ettevõtmisi on oma ala asjatundjad heaks kiitnud.»

Riigikogu kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg on toimuva suhtes kriitiline. «See jätab Eestist mulje, justkui oleks me tohutult rikas riik, kõik on tehtud ja raha pole enam kuhugi mujale panna," ütleb »ta. «Ma mõistan, kui reisile minnakse koolitusele ja enda harimiseks, kuid lihtsalt kultuurireisid...Tegu on pimedate projektidega. Isegi kui selliste reisiprojektide õigsust ei saa vaidlustada, on asi paigast ära.»

Ajaleht toob hulgaliselt näiteid teatriinimestele antud reisitoetustest sõitmiseks Indiasse, Jaapanisse, Kuubale ja paljudesse muudesse kaugetesse paikadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles