Eurokomisjon andis geneetiliselt muundatud kartulile kasvatusloa

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geneetiliselt muundatud kartul.
Geneetiliselt muundatud kartul. Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Komisjon näitas rohelist tuld geneetiliselt muundatud tärklisekartulite kasvatamisele. Toode võib peagi ka eestlaste toidulauale jõuda.


Sellega andis eurokomisjon loa Saksa keemiakontserni BASF välja töötatud geneetiliselt muundatud (GMO) kartulisordi kasvatamisele, vahendas AFP.

Keskkonnaaktivistid on aastaid võime kritiseerinud, sest nende hinnangul on GMO-toodetel kahjulik mõju nii keskkonnale kui ka inimeste tervisele, kui põllumajandustoode nende toiduahelasse satub. Komisjon leidis aga, et see pole keskkonnale ega inimestele ohtlik.

Ühtlasi lubas eurokomisjon liikmesriikide turule ka kolm GMO-maisitoodet, mille toorainet siiski Euroopas ei kasvatata.

Alates 1998. aastast kuulus Eesti ja kõikide teiste Euroopa riikide seni ainuke GMO-kasvatusluba USA agrokemikaali firma Monsanto toodetava geneetiliselt muundatud maisiliigile MON 810.

Teadaolevalt pole seda Eestis aga viljeletud, mistõttu võib geneetiliselt muundatud kartul olla esimene toode, mis sobiks Eestis kasvatamiseks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles