Eestlasest filmioperaator võitis USAs olulise auhinna

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivilo üles võetud kaader ­võidufilmist «Saates Chance’i».
Kivilo üles võetud kaader ­võidufilmist «Saates Chance’i». Foto: Array

Hollywoodis tegutseva eesti operaatori Alar Kivilo edukas aasta sai nädalavahetusel jätku, kui ta võitis mängufilmi «Saates Chance’i» eest ühe oma karjääri olulisema tunnustuse – Ameerika filmioperaatorite ühingu (American Society of Cinematographers) auhinna parima telemängufilmi/lühiseriaali operaatoritöö eest.


«Saada esile tõstetud kolleegide poolt, kelle sekka kuuluvad kõik minu iidolid ja eeskujud – see on väga suur asi,» ütles 57-aastane Kivilo ise tunnustuse kohta, mille taga seisab ligemale 300 filmioperaatorit rohkem kui 20 riigist.



Tseremoonia leidis aset Los Angeleses Hyatt Regency Century Plaza hotellis. Kivilole andis auhinna kätte näitleja Ryan O’Neal, kes ütles nominente tutvustades: «Kõik /---/ on ületanud lati kõrgelt, vahendades mõjusa pildikeele abil sügavaid lugusid, mis peaksid vaatajale pakkuma täit rahuldust.»



«Saates Chance’i» («Taking Chance») on tõsieluline draama, mis põhineb Michael Strobli märkmetel – Strobl oli see, kelle ülesanne oli eskortida koju Iraagis langenud USA sõdureid. Film, mille režissöör on Ross



Katz ja peaosas Kevin Bacon, rekonstrueerib ühe sellistest teekondadest läbi USA, langenuks 19-aastane Chance Phelps.



Tänavu rohkelt tunnustust võitnud linateos esilinastus 2009. aastal Sundance’i festivali USA filmide võistlusprogrammis. Kanali HBO teleesilinastus kuu aega hiljem kogus kaks miljonit vaatajat, korduslinastustega kokku on see kogunud üle seitsme miljoni vaataja.



Parima mängufilmioperaatori preemia võitis austerlane Christian Berger filmi «Valge lint» (rež Michael Haneke) eest ja parima seriaaliseeria operaatori preemia islandlane Eagle Egilsson seriaali «Dark Blue» seeria «Veneetsia kuningad» eest. Esimest korda auhindade ajaloos läksid kõik preemiad välismaist päritolu operaatoritele.



Kanadas sündinud ja 1997. aastal Los Angelesse kolinud Kivilo oli filmioperaatorite ühingu auhinnale kandideerinud varem kahel korral, 1996. aastal telelühiseriaali «Sissetungijad» ja 1997. aastal telemängufilmi «Gotti» eest. Tema teine mullune töö «The Blind Side» kandideerib ka Oscarile.



Juba sel kuul asub Kivilo üles võtma komöödiat «Paha õpetaja» («Bad Teacher»), mille režissöör on Jake Kasdan ja peaosas Cameron Diaz. Kivilo sõnul on see hea võimalus teha tööd kodus – nimelt leiab filmi tegevus aset Los Angeleses, kus eestlane on 13 aasta jooksul vändanud ainult ühe linateose.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles