Lukas: mustlaste diskrimineerimine on pastakast välja imetud süüdistus

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Тынис Лукас.
Тынис Лукас. Foto: Peeter Sirge

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas peab eestlaste süüdistamist romide (mustlaste) diskrimineerimises kunstlikult loodud ning pastakast välja imetud probleemiks.

Euroopa Nõukogu rassismi ja sallimatuse vastane komisjon (ECRI) heitis oma värskes raportis Eestile ette romide (mustlaste) diskrimineerimist.

Nimelt kukuvad raporti kohaselt romide lapsed teistest sagedamini koolist välja ning neid kohtab kahtlaselt tihti vaimse puudega õpilastele mõeldud koolides. 

Minister Tõnis Lukase arvates aga ei kannata selline üldistus kriitikat. «Sellist käsitlust ei saa kindlasti aktsepteerida ning me oleme raporti koostajatele saatnud ka omapoolsed numbrid ja hinnangud,» märkis Lukas.

Tema sõnul õpib Eesti üldhariduskoolides tõepoolest vaid 15 romi keelt kõnelevat õpilast, kuid millisesse kooli vanemad oma lapsed panevad, on Lukase kinnitusel sügavalt nende endi otsustada. Ka õpilase suunamiseks erivajadustega laste kooli peab nõustamiskomisjonil olema vanemate nõusolek.

Küll aga nõustus Lukas raportis tehtud ettepanekuga, et Eestis ei tohiks olla kahte erineva keelega iseseisvat haridussüsteemi.

«Eraldi venekeelne haridussüsteem tähendab kindlasti kvaliteediriski ja ma olen seda varem korduvalt ka rõhutanud. Ettevalmistus venekeelsetes koolides ei ole paraku võrreldav eestikeelsetes koolides pakutavaga,» märkis Lukas.

Selle üheks põhjuseks peab minister vene keelt kõnelevate õpetajate vähest eesti keele oskust. ECRI raportis on tehtud riigile ettepanek tagada õpetajatele korralik keeleõpe ning Lukase kinnitusel valitsus selle nimel ka pingutab.

Tema sõnul tuleb tulevikus lisaks gümnaasiumidele eesti keele õpet suurendada ka põhikoolides ja lasteaedades.

Kahe eraldi toimiva kvaliteetse haridussüsteemi üleval pidamiseks ei jätku Eesti riigil Lukase kinnitusel lihtsalt ressursse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles