Näitlejad kasutavad kulka raha eksootikareisideks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Draamateatri näitleja Kristo Viiding (keskel) eelmisel aastal kultuurireisil Jaapanis koos Tokyo Elvistega, kes pargis pühapäeviti kogunevad ja tantsivad. Viidingu reisi toetas Kultuurkapital 9000 krooniga.
Draamateatri näitleja Kristo Viiding (keskel) eelmisel aastal kultuurireisil Jaapanis koos Tokyo Elvistega, kes pargis pühapäeviti kogunevad ja tantsivad. Viidingu reisi toetas Kultuurkapital 9000 krooniga. Foto: Erakogu

«Inimestes räägib eestlaslik kadedus», «Kahtlemata märk, et elame headel aegadel», «Õiglane toetuse maksmine on Kultuurkapitali südametunnistusel» – arvamusi näitlejate reisidest Kultuurkapitali raha eest on mitmesuguseid.

Draamateatri näitleja Kristo Viiding sõidab täna kultuurireisile Hiinasse ja Tiibetisse, Kultuurkapital eraldas talle selleks 9000 krooni. «Hiinasse minek on kallis, Kultuurkapitali raha on ainult üks osa sellest,» selgitas Viiding. Kokku läheb reis maksma üle 23 000 krooni.


Küsimusele, kas südametunnistus on puhas ja ta tõesti läheb maailma teise otsa õppima, vastas Viiding, et see reis on enda harimiseks ja täiendamiseks, mitte lõbutsemiseks.


«Olen noor inimene, kes on aasta otsa Eesti teatri seinte vahel lukus olnud,» rääkis ta. Viidingu sõnul ei saa Eestis saadud kogemusi võrrelda silmaringiga, mida annab välisriik.


Hiinas tutvub Viiding kohalike teatritraditsioonidega. «Plaan on külastada teemajateatrit ja vaadata akrobaatilisi etteasteid,» lausus ta. Samuti soovib ta näha Shaolini munkade etteasteid.


Sellel aastal on Kultuurkapitalilt 80 000 krooni toetust saanud näiteks ka näitleja Karol Kuntsel, kes koos oma abikaasa Eneli Rauaga ning näitleja Ott Aardami ja tema kaasa Laura Peterson-Aardamiga siirduvad ümbermaailmareisile.


Teatri NO99 turundusjuht Viktoria Toompere ja kogu NO-teatri trupp taotles Kultuurkapitalilt raha eelmisel aastal toimunud India reisiks. Kultuurkapital eraldas teatrile 150 000 krooni, Toomperele 7400 krooni.


Küsimusele, mida oli neil Indiast õppida, vastas Toompere, et kogu NO-teatri etendus «Perikles» oli reisist ajendatud. «Kes on etendust näinud, see teab,» ütles ta ja lisas, et ka kõik kangad kostüümide jaoks ja aksessuaarid toodi Indiast.


Toompere sõnul oli reis ette nähtud puhtalt koolituseks ja tuleb aru saada, et näitlejal ei ole viiulit või muud pilli, mida muusikud kasutavad. «Näitleja instrument ongi tema keha ja vaim ning neid tuleb pidevalt arendada, et oma tööd hästi teha,» lausus ta.


Kaks aastat tagasi Indiat külastanud Eesti Näitlejate Liidu vastutav sekretär Eneken Priks ütles, et reisi panid kokku teadurid Linnart Mäll ja Tarmo Kulmar, kes pidasid ka loenguid.


«See oli täiesti eneseharimise reis ja puhata ei olnud seal aega mitte ükski päev,» rääkis Priks. Tema sõnul on Kultuurkapitali eksperdid teinud otsuse, et kultuurireisideks raha anda. «Nende otsust mitte usaldada on ebaeetiline ja arvan, et inimestes räägib lihtsalt eestlaslik kadedus,» ütles Priks.


Kultuurkapitali juhataja Raul Altmäe sõnul tuleb reisiks raha saanutel esitada reisiaruanne, kus kulutused on põhjendatud ja dokumenteeritud. Enesetäiendusreisid on tema sõnul näitekunsti üks prioriteete.


«Kust nad ikka oma teadmisi ja kogemusi ammutavad, kui mitte teiste ürituste külastamisest,» selgitas Altmäe. Samuti nentis ta, et näitlejail ei ole võimalusi, mis näiteks heliloojatel või kunstnikel, kellele on välja töötatud loomemajade programm, kus mõtteid koguda.


Kultuurkapital ei kata kunagi kogu taotletud summat. «Üldjuhul anname raha transpordiks, olgu need siis lennupiletid või midagi muud,» rääkis Altmäe ja lisas, et taotluste ülevaatamisega tegeleb seitse spetsialisti. Kui inimesel ei ole pärast reisi dokumente raha kulutamise kohta esitada, tuleb raha tagastada.


«Kes aruande või raha võlgu jäävad, satuvad aruandevõlglaste nimekirja,» rääkis Altmäe ja lisas, et siis nad stipendiume ei saa. Näiteks kuu aega tagasi Kuubalt tagasi tulnud näitleja Üllar Saaremäe pidi Kultuurkapitalilt saadud 20 100 kroonist tagastama 8392 krooni, sest tal puudusid transpordi kuludokumendid.


Eesti Investorite Liidu liige ja suurärimees Heldur Meerits ei suhtu raha eraldamisse halvasti. «Kahtlemata on see märk sellest, et elame headel aegadel,» ütles Meerits.

Mehe sõnul toetab ta sellist raha investeerimise või kulutamise viisi, sest see arendab loomeinimeste maailmapilti. «Mitte et midagi muutuks kahe nädala pärast, vaid tulevikku vaadates,» rääkis ta.


Riigikontrolli pressiesindaja Toomas Mattsoni sõnul on tegu eetilisuse küsimusega, mis ongi juba Kultuurkapitali nii-öelda sisse programmeeritud. «Et toetuste saamine oleks õige ja õiglane, siis selle eest vastutab Kultuurkapitali nõukogu,» ütles ta.


Tema sõnul peaks alati vaatama, kas asi on sisuliselt vajalik. «Juhul kui Kultuurkapitalil on kaalutletud kahtlused, ei ole toetus eetiline,» sõnas Mattson ja lisas, et kõik lasub Kultuurkapitali otsustuseetikal.


Kultuuriminister Laine Jänese kommentaari Postimehel saada ei õnnestunud, sest puhkusel viibivat ministrit ei õnnestunud mobiilitsi tabada.

Rahataotlused


• Kultuurkapitalist taotleti 2006. aasta 1. jaanuarist kuni 2008. aasta 1. juulini raha kultuuri- ja koolitusreiside jaoks 2,856 miljonit krooni, kapital rahuldas taotlusi 1,255 miljoni krooni ulatuses.
• Puudu olevate aruannete või ülejääva raha tõttu on Kultuurkapitalile 2008. aastal kuni juulikuuni tagasi makstud 884 500 krooni. Eelmisel aastal maksti tagasi
1 381 500 krooni.
Allikas: kultuurkapital

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles