Somaalia islamistid keelasid inglise keele ja loodusteaduste õpetamise

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamistliku rühmituse al-Shabaab võitlejad
Islamistliku rühmituse al-Shabaab võitlejad Foto: AP / Scanpix

Somaalia äärmuslikud islamistid keelasid riigi lõunaosas nende kontrolli all oleva linna koolides inglise keele ja loodusteaduste õpetamise pärast seda, kui sealsed hariduskeskused ei kuulanud nende üleskutset anda Al-Shabaabi rühmitusele võitlejaid.


Keenia piiri ääres asuva Afmadowi linna elanike sõnul anti kolmele sealsele koolile kuu aega nõuete täitmiseks ja viia oma õppekavad vastavusse araabia- ja islamiõpetusega, vahendas Reuters.

«Nad palusid meil anda oma rühmitusele õpilasi, et nad saaksid nende eest võidelda, kuid me lükkasime nende ettepaneku tagasi,» selgitas üks anonüümseks jääda soovinud õpetaja.

Kohalike vanemate sõnul nimetasid islamivõimu esindajad inglise keelt spioonikeeleks ja kõiki selle õppijaid lääne valitsuste spioonideks.

Kolm kooli suleti ajutiselt pühapäeval kuni nad leppisid korraldustega ning avati uuesti teisipäeval. 23 õpetajat-instruktorit, kellel polnud araabiakeelse hariduse tausta, sunniti aga oma tööst loobuma.

USA arvates terroriorganisatsiooni Al-Qaeda vahelülina regioonis tegutsev Al-Shabaab tahab kukutada ÜRO toetusel võimul püsivat Somaalia valitsust ja kehtestada riigis islamiseadusi.

Praegu kontrollivad islamistid suuremat osa lõunapoolsetest aladest ning ka pealinna Muqdisho osasid.

Nende alade islamikohtutes on vaimulikud kohtunikud määranud rikkujatele karistuseks ihunuhtlusi, amputeerimisi ja hukkamisi. Keelatud on filmid, tantsimine, pulmatseremooniad ning isegi jalgpalli mängimine või vaatamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles