Islandlaste «ei» oli üksmeelne

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandlased avaldasid ka referendumipäeval Reykjavikis meelt.
Islandlased avaldasid ka referendumipäeval Reykjavikis meelt. Foto: AFP / Scanpix

Islandi elanikud lükkasid eilsel referendumil oodatult ülekaalukalt tagasi kokkuleppe, mille järgi pidi saareriik maksma Suurbritanniale ja Hollandile tagasi mitme miljardi euro suuruse võla, et kompenseerida nende riikide kodanike kaotusi Icesave internetipanga krahhis.


Nagu juba eelnevalt arvati, tõrjusid islandlased kokkuleppe kindlalt. Kui loetud oli juba üle poole häältest, küündis eitavalt vastanute hulk 93,6 protsendini, samas kui võla tagasimaksmise toetajaid oli vaid poolteist protsenti, vahendas AFP.

Ebaselgeks jäi siiski, kui paljud inimesed lõpuks oma arvamust avaldamas käisid. Islandil elab alla veerand miljoni hääleõigusliku kodaniku ning tund enne hääletusjaoskondade sulgemist oli referendumil osalemise aktiivsus 54,45 protsenti.

Tõenäoliselt tõusis osalusprotsent lõpuks 60 peale.

Islandi valitsus lubab siiski jätkata läbirääkimisi parema kokkuleppe saavutamiseks Suurbritannia ja Hollandi valitsustega. 2008. aasta sügisel panganduskriisi kukkunud Islandi võlg nende riikide ees on 3,9 miljardit eurot.

Ka sel nädalal pakkusid viimased saareriigile paremaid tingimusi võla tagasimaksmiseks, kui need, mille üle islandlased hääletasid. Selle pakkumise lükkas Islandi valitsus opositsiooni kriitikat kartes siiski tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles