Skautluse looja kohtus mõjukate natsidega

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Baden-Powell.
Robert Baden-Powell. Foto: Wikipedia.org

Suurbritannias avalikustatud vastuluureteenistuse MI5 dokumentide kohaselt kohtus skautluse looja lord Robert Baden-Powell 1937. aastal mõjukate natsidega.


1857. aastal Londonis sündinud Baden-Powelli kutsuti Saksamaale visiidile, et sõlmida tugevamad sidemed skautide kasvatussüsteemi ja natsistliku noorsoo-organisatsiooni Hitlerjugendi vahel, vahendas AFP.

Baden-Powell kohtus Saksa suursaadiku ja tulevase välisministri Joachim von Ribbentropiga ning Hitlerjugendi juhi Hartmann Lauterbacheriga 1937. aasta 19. novembril. Just toona 28-aastane Lauterbacher oli see, kes soovis skautidega tihedamaid suhteid luua.

Päev pärast Lauterbacheri kohtumist Baden-Powelliga saatis viimane Ribbentropile kirja, milles kirjutas: «Olen tänulik mulle võimaldatud vestluse eest, mis avas mu silmad teie riigi tunnete osas Suurbritannia vastu ja ma võin öelda, et ma tunnen sama Saksamaa vastu.».

Baden-Powell avaldas lootust, et kahe riigi noorteorganisatsioonid suudavad seda tunnet edasi kanda. Ühtlasi lubas lord konsulteerida teiste briti skautidega, et viimased teeksid ettepanekuid lähemaks koostööks.

Seejuures nimetas Baden-Powell Ribbentropi siiraks ja võluvaks meheks. Väidetavalt tegi Ribbentrop Baden-Powellile ettepaneku kohtuda ka Hitleri endaga. «Ma ütlesin talle, et ma toetan täielikult kõike, mis tooks kaasa kahe riigi vahelise parema üksteisemõistmise,» kirjutas lord.

Siiski pole ühtegi dokumenti, mis kinnitaks, et Baden-Powell Hitleriga kohtus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles