Olustvere paisjärv jooksis tühjaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olustvere üks paisjärvedest, millest nüüd on alles vaid väike lomp.
Olustvere üks paisjärvedest, millest nüüd on alles vaid väike lomp. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaal Olustveres jooksis sel nädalavahetusel veest tühjaks paisjärv ning järele jäänud lomp pakub huvi poisikestele ja kalameestele.


Suure-Jaani valla majandus- ja ehitusosakonna juhataja Are Aua sõnade järgi voolas järv tühjaks sellepärast, et paisu alumised lauad olid mädanenud, kirjutab Sakala.
«Õnneks pani keegi sinna ette vineeri, mistõttu jäi pisut vett alles ja kalad on esialgu elus,» lausus ta.


Aua lubas, et paisu asutakse kohe korrastama. «See on antud Suure-Jaani Haldusele lahendamiseks,» ütles ta. «Uute laudade panemine pole iseenesest keeruline. Raskem on vanad lauad paisu eest kätte saada.»


Aua andmetel on veekogu rajatud 1980. aastate lõpul. Sealsamas kõrval on teine, suurem järv, mis tehti 1985. aastal. «Sellel mädanesid mullu ära ülemised paisulauad ning nendegagi oli päris palju mässamist,» rääkis Aua, kes elab järve lähedal.


Ta lisas, et järve puhastamiseks pole praegu raha ning mõlemad veekogud on plaanis puhtaks teha paari aasta pärast.


Keskkonnale ohtu pole


Viljandimaa keskkonnateenistuse juhataja Kaido Kansi hinnangul ei ole juhtum keskkonnaohtlik. «Kalad olid sinna tulnud looduslikul teel või kalameeste käe läbi,» ütles ta ning lisas, et veekogu ei kuulu riikliku kaitse alla.


Are Aua usub samuti, et loodusele kahju ei tekkinud. Tema teada mudalompi enam palju kalu jäänud pole. «Väiksemad läksid vooluga teise järve ja suuremad on juba välja püütud.»


Silmailu on kadunud


Veekogu nimetatakse Olustveres selle ääres elava muusikaärimehe järgi Loho järveks.


Muusikaärimees Gunnar Loho, kes korraldab ülejärgmisel nädalavahetusel tühjaks jooksnud järve lähistel muusikaürituse «O`lust fest», nentis, et kuigi tema üritus leiab aset teise järve ääres, ei mõju mudaauk sellele hästi.


«Kahju küll, et nii läks. Silmailu on kadunud,» muretses ärimees.


Küsimusele, kas tal pole plaanis kavva võtta mudamaadlust, vastas Loho eitavalt. «Minu arvates võiksid ümbruskonna valdade juhid seal festivali ajal omavahel mõõtu võtta,» kostis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles