Jahimehed: valge-toonekurg on muutunud Eesti suurimaks röövlinnuks

Martti Kass
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toonekurg.
Toonekurg. Foto: Margus Ansu

Soodsad elutingimused on tõstnud Eestis valge-toonekure arvukust ja viinud selleni, et jahimehed nimetavad pikajalgset lindu omakeskis Eesti suurimaks röövlinnuks.

Eriti suurte hulkadena liiguvad valge-toonekured ringi Kesk-Eestis, kus jahimehed on viimasel ajal harjunudki linde nägema parvede, mitte enam paaridena, kirjutas Maaleht.

«Minu jaoks on kindlasti tegemist röövlinnuga ja kui nad sama hoogsalt edasi paljunevad, siis tuleks hakata arvu piirama, muidu läheb nii nagu kormoranidega, keda algul kaitsti, kuni ta üle pea kasvas,» ütles Suislepa jahiseltsi esimees Jaan Luukas.

Kurgede söögiks kõlbavad hästi nii hiired, konnad, putukad ja väikeloomad, kellest jõud üle käib, lisaks on jahimehed näinud kurge passimas ka kooruvate põldpüüde juures ning neid halastamatult saagiks võtmas.

Tänavusel kokkutulekul kurtsid jahimehed valge-toonekure pahategude üle ka keskkonnaministeeriumi asekantsler Jaanus Kalale ja tahtsid teada, kas ministeerium plaanib kuidagi lindude arvukust piirama hakata.

Kala ütles, et esialgu on ministeerium tegelenud kormoranidega, kuid ei saa välistada, et ka valge-toonekurgede teema võib lähiaastail üles kerkida.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles