Madise: riigikohtu otsus näitab kohaliku omavalitsuse reformi vajalikkust

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Madise
Ülle Madise Foto: Liis Treimann

TTÜ professor avaliku õiguse professor Ülle Madise loodab, et riigikohtu otsusega on kõigile selge kohaliku omavalitsuse reformimise vajalikkus.

«Mitte haldusreform, vaid kohaliku omavalituse terviklik reform, kus tuleb ära otsustada, millised küsimused Eestis on riigieelarvest rahastatavad riigielu küsimused, millised on need asjad, millega peaks tegelema kohalik kogukond,» selgitas Madise Kuku raadiole antud intervjuus.

Ta tõi näiteks, et ruumiline planeerimine nagu ehitustegevus ja kohalikud üritused nagu laste huvikoolid ja muu selline on selgelt kohaliku omavalitsuse pädevus.

«Samas kas sotsiaalhoolekande rahastamine või põhikooli haridus on tervikuna riiklik või ka osaliselt kohaliku omavalitsuse küsimus, pole selgelt otsustatud,» väitis Madise ja lisas, et kohalikule omavalitsusele on pandud umbes sada ülesannet ja enamuse juures pole kirjas, kas see on riiklik või kohalik küsimus. Eraldi pole ka välja toodud, kas riik riigielu küsimuse täitmist ka rahastab või mitte.

Madise on seda meelt, et tegelikult ei pruugi kohaliku omavalitsuse reform võtta kaua aega, pigem on küsimus sihiseades.

Kui hakataks üksmeelselt kokku leppima kohalike omavalitsuste suurusi ja ülesandeid, võib Madise sõnul reform olla aasta raamis teostatav.

«Parimal juhul on aasta 2011 eelarve juba riigikohtu nõuetega kooskõlas, kui ei jõua, siis 2012 oma kindlasti,» leidis Madise.

Ta lisas, et inimestes elab ikka veel mälestus sõjaeelsest vabariigist, kus eksisteerisid tugevad vallad ja vald pidi toitma oma vaesed ja koolitama lapsed. «Praegu on aga inimesed palju mobiilsemad ja tänapäeva ühiskonnas poleks selline kord enam mõeldav.»

Madise loodab, et riigikohtu otsus muudab olukorda: «Sellest võib kujuneda aasta 2010 õigusteaduslik tegu.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles