Dresdeni pommitamises hukkus kuni 25 000 inimest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dresdeni südalinn pärast 1945. aasta pommitamist.
Dresdeni südalinn pärast 1945. aasta pommitamist. Foto: Saksa föderaalarhiiv / wikipedia.org

Saksamaal koostatud värske uurimisraporti kohaselt hukkus Teise maailmasõja viimasel talvel Dresdeni linnale korraldatud liitlaste pommituskampaanias kuni veerandsada tuhat inimest ehk märksa vähem, kui sageli arvatakse.


Dresdeni ajaloolaste komisjon avalikustas oma raporti pärast viie aasta pikkust uurimistööd, mis peaks tegema lõpu seni edasi kestnud vaidlustele 65 aasta eest toimunud rünnaku ohvrite hulga tegeliku suuruse üle, vahendas BBC News.

Komisjon kasutas andmeid linna arhiividest, surnuaedadelt ja ametlikest registritest ning võrdles neid avalikustatud raportite ja tunnistajate ütlustega, et lõplikele järeldustele jõuda.

USA ja Briti pommituslennukid andsid massiivse õhulöögi linnale 13.-15. veebruaril 1945. aastal. Saksa paremäärmuslased on süüdistanud, et see kampaania nõudis isegi kuni poole miljoni inimese elu.

Samuti süüdistati lääneliitlasi sõjakuriteo toimepanemises, sest Dresdeni ründamine sõja niivõrd lõppfaasis polnud enam vajalik, kuna Natsi-Saksamaa oli niigi alistumise äärel.

Ent mõned ajaloolased viitavad sellele, et linn oli siiski oluline logistiline punkt sakslastele, kui Nõukogude väed idast peale tungisid.

Saksa ajaloolaste uues raportis märgitakse, et õhurünnakus Dresdenile hukkus ka varem arvatust vähem idarinde eest põgenenud inimesi, kelle kohta sageli väidetakse, et nende surnukehi kunagi ei leitudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles