Paavst võis varjata pilastajat

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA preester Lawrence Murphy (taga vasakul) St. Johni kurtide  kooli jumalateenistusel.
USA preester Lawrence Murphy (taga vasakul) St. Johni kurtide kooli jumalateenistusel. Foto: AP / Scanpix

Vatikan mõistis hukka eile maailma meediasse ilmunud süüdistused, nagu oleks paavst Benedictus XVI minevikus kardinalina teenides varjanud USA preestrit, kelle hingel võis olla kuni paarisaja poisi seksuaalne kuritarvitamine.


Paavstiriigi poolametliku ajalehe L'Osservatore Romano juhtkirjas tõdeti, et sellised väited on vääritu rünnak kirikupea vastu ja mingit varjamist pole olnud, vahendas

BBC News

.

The New York Times kirjutas varem, et 1990. aastatel teatasid peapiiskopid kahel korral kiriku moraalikomisjoni juhtinud kardinal Joseph Ratzingerile isiklikult preester Lawrence Murphy kunagisest tegevusest, kuid ei saanud ilmselt mingit vastust.

Murphy oli populaarne preester, kes töötas Wisconsini osariigi ühes kurtide koolis. Poisikeste pilastamises süüdistati teda juba 1950. ja 1974. aasta vahel. Ohvrite sõnul ründas ta lapsi nii pihi ajal, oma ametiruumides, autos, emamajas kui ka internaadi magamistoas.

1974. aastal suunati ta tööle teise kirikusse, kus ta sai veerand sajandit jätkata vabalt tööd koguduste ja koolide lastega.

1998. aastal surnud preester kirjutas ise väidetavalt samuti kardinal Ratzingerile kirja, milles ta olevat tunnistanud, et on haige. Samas avaldanud ta soovi oma elu lõpetada väärikalt preestrina. Seda talle ka võimaldati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles