Loomatervise eksperdid hoiatavad koera- ja kassitoidu eest

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse koerad toidukausi juures.
Prantsuse koerad toidukausi juures. Foto: AFP/SCANPIX

Rämpssöök ja halvad toitumisharjumused ei riku mitte ainult inimesi, vaid tapavad ka nende lemmikloomi, kinnitasid loomatervise eksperdid uudistevõrgule AFP.

Allergiad ja ülekaal lühendavad kogu maailmas eluiga Lassie'del ja Mittenitel, kellele söödetakse tööstuslikku loomatoitu, ütles belglased loomade nõelravija Gerard Lippert, kes lõpetas just 600 surnud koera toidusedeli uurimise. «Lemmikloomad, nagu inimesedki, on rämpstoidu ohvrid,» ütles ta.

Lippert jõudis järeldusele, et tööstuslikku koeratoitu söönud loomad surid keskmiselt kolm aastat varem kui kodutoidul olnud. «Koerad olid algselt omnivoorid, kes jagasid oma sööki inimestega,» märkis ta.

«Kuiv koeratoit ja kassikrõbuskid on ülekuumutatud, see hävitab vitamiinid, mikroelemendid ja teised põhitoitained,» rääkis Lippert.

«Me ei tea nende toitude valgu päritolu,» jätkas ta. «Ja neis on tohutu kogus teravilju, tihti geneetiliselt muundatud, ja väga vähe juurvilju.»

«Me teeme oma koertest ja kassidest mäletsejad,» lausus Lippert.

Pariisis tegutseva veterinaarkirurgi ja loomade toitumisteadlase Laurence Colliardi hinnangul teeb ise oma neljajalgsele sõbrale süüa vaid viis protsenti Prantusmaa loomaomanikest. «Ma näen järjest rohkem allergiaid, kõhulahtisust, oksendamist ja nahapõletikku nagu ka ülekaalulisust, eriti kasside seas tänu tööstuslike kassitoitude äärmiselt kõrgele energiasisaldusele,» märkis ta.

Loomaomanikud kipuvad poetoitu eelistama seetõttu, et see lubab neile juba kohe tasakaalustatud toitu. Lisaks lubavad söödatootjad, et nende toidul oleva looma uriini lõhn pole nii võigas kui kodutoidu saaja oma ning hoida korras ka looma rooja konsistentsi.

Loomatoidutööstusele pani 1860. aastal alguse James Spratt, kes hakkas esimesena valmistama koeraküpsiseid. Tema esimesteks klientideks said inglise härrasmehed, kes ostsid uut peent kaupa oma jahikoertele.

Spratti koeratoidust sai ühtlasi ka esimene Londonis suure värvilise tänavareklaamiga tutvustatud kaup ja peagi laiendas ettevõte tootmist Ameerika Ühendriikidesse. USAs 1889. aastal ilmuma hakanud Ameerika Kennelliidu ajakirja esimese numbri kaanel ilutses Spratti koeratoidu reklaam.

Esimese maailmasõja ajal saatis Spratt teenistuses olevatele sõjaväekoertele 1 256 976 708 küpsist.

Nüüd kutsuvad mitmed loomasõprade kodulehed nende omanikke üles naasma loomuliku toidu juurde. Näiteks veebilehel www.barf.com soovitatakse lemmikut toita toore liha ja kontidega. Seal lubatakse, et just sellise evolutsiooniliselt paslikuima dieediga saab kõige tervema ja pikaealisema looma.

«Koerad ei tohiks süüa keedetud või töödeldud toitu,» leiab www.barf.com. «Selle asemel peaks teie lemmik sööma toitu, mis on sarnane tema metsikute esivanemate omale. Selle hulka kuuluvad kondid, rasv, liha ja juurviljad.»

Samasugust sõnumit kannab ka veebileht www.i-love-dogs.com. «Ainult viimase saja aasta jooksul on meid veendud selles, et koerad ei suuda elada pakendatud toiduta,» märgitakse seal. «Meile öeldakse, et oma toiduülejääkide neile andmine oleks ohtlik. See on puhas jama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles